Conflict fără sfârșit în Primăria Recaș. Noi acuzații de abuz la adresa...

Conflict fără sfârșit în Primăria Recaș. Noi acuzații de abuz la adresa primarului PSD, din partea unor colegi de partid

1
DISTRIBUIȚI
Teodor Pavel, primarul din Recaș

O mai veche dispută între mai mulți aleși PSD din Recaș și-a consumat, în pandemie, un nou episod. O ședință de consiliu local „cu bucluc” a reaprins conflictul mocnit dintre primarul Teodor Pavel și mai mulți colegi de partid cu care acesta a avut sau are procese în instanță.

Printre altele, în ordinea de zi a ședinței respective se afla și un proiect de hotărâre privind înstrăinarea unor clădiri aflate în proprietatea orașului, însă mai mulți consilier au acuzat atât lacune grave în documentație, cât și modul haotic în care s-a desfășurat ședința, stârnind astfel furia primarului.

Primar judecat pentru corupție

Primarul orașului Recaș, Teodor Pavel, s-a făcut remarcat în cele două mandate deținute printr-o serie de ilegalități și abuzuri, care, în ciuda dosarelor penale, a proceselor pierdute și a sumelor consistente cu care a prejudiciat și continuă să prejudicieze bugetul local, încă nu contenesc.

Vă reamintim că, în urmă cu cinci ani, Teodor Pavel a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție în care a implicat poliția locală și conducerea poliției județene și a fost trimis în judecată, procesul fiind încă pe rol. Ulterior, a desființat poliția locală după ce polițiștii locali au refuzat să se supună altor ordine abuzive și a intervenit pentru excluderea a doi colegi din PSD  – consilierii locali Gheorghe Bumbuc și Gabriel Băcescu, cei doi pierzându-și mandatul de consilier timp de aproape trei ani.

Gheorghe Bumbuc se opusese vânzării clădirii muzeului aflată în centrul orașului, unui schimb de teren din vatra satului Nadăș cu un teren extravilan, și schimbării lui Gabriel Băcescu din funcția de viceprimar. Tot primarul a fost cel care a declanșat, în urmă cu doi ani, procedurile de încetare a raporturilor de serviciu pentru Eleonora Știrbu, șef al serviciului social, și pentru Cătălina Moldovan, fost secretar al primăriei, după ce le-a acordat calificativul anual „nesatisfăcător”.

A urmat un lung șir de procese care au dat câștig de cauză celor îndepărtați abuziv din funcții, iar primăria are de plătit acum drepturi salariale datorate polițiștilor locali, fostului viceprimar, Elenei Știrbu, care a fost repusă pe funcție îndata de 2 iunie. Indemnizația de consilier a lui Gheorghe Bumbuc a fost plătită de partid, urmând să fie plătită și lui Gabriel Băcescu, după ce instanța a constatat că cei doi au fost excluși ilegal din PSD, iar primăria are de plătit angajaților care au avut câștig de cauză în instanță peste 100.000 de lei, pentru o parte din sumele datorate fiind deja declanșată o acțiune de executare silită.

Un simulacru de ședință

Cu toate astea, Teodor Pavel este unul dintre primarii care se cred mai presus de lege și continuă nestingherit seria abuzurilor. O ședință de consiliu ordinară din a doua jumătate a lunii mai, cu 36 de puncte pe ordinea de zi și o suplimentare a acesteia cu încă 14 puncte, fără justificarea urgenței lor, toate inițiate de primar, urma să se desfășoare, potrivit convocatorului, telefonic. Consilierii erau invitați să formuleze și să depună amendamente asupra proiectelor de hotărâre, dar nu le-a fost înmânat decât un „Proiect de ordine de zi” cu punctele care urmau a fi „dezbătute”, fără proiectele de hotărâre propriu zise și documentația aferentă – raport de specialitate și alte anexe cu informațiile necesare, pentru a da posibilitatea consilierilor să le supună dezbaterii și să voteze în cunoștință de cauză. Consilierii au primit doar cinci referate întocmite de inginerul topometrist în care se cere adoptarea unei hotărâri, fără vreo argumentare a propunerii, iar planurile la care se face referire nici nu au fost prezentate consilierilor.

Cu toate că actualul secretar al primăriei, Ramona Miheț, care trebuie să asigure buna desfășurare a ședințelor și legalitatea acestora, a declarat, pentru Pressalert.ro, că ședința se va desfășura în sistem de videoconferință, pe Skype, și toți consilierii dispun de aparatura și tehnica necesară, în timpul ședinței, haosul a fost mare, comunicarea a avut loc în condiții tehnice care a generat multe sincope și multe părți din discuțiile purtate au fost neinteligibile. Pe Skype au fost prezenți doar șase consilieri din cei 15, iar primarul a pretins încă de la începutul ședinței că „nu trebuie decât numaʹ votat și cu asta basta”. Președintele de ședință Constantin Carcea, în prezent și viceprimar, care a și uitat să-și exprime votul în mod public, pe Skype, a adăugat că se dezbat proiectele enumerate pe convocator, iar proiectele de hotărâre propriu-zise nu trebuiau prezentate nici în ședințele pe comisii.

În timpul ședinței, doar doi sau trei consilieri au fost contactați telefonic, cu întrebarea primarului: „Ești de acord cu punctele care sunt pe ordinea de zi și cu suplimentarele?” iar aceștia au acceptat fără comentarii inedita modalitate de desfășurare a așa-zisei ședințe, votându-le în bloc, fără nici o dezbatere. Cum a votat restul consilierilor, nu se știe. Au fost însă și câțiva consilieri, printre care și cei recent repuși pe funcție, care au cerut să respecte procedurile legale și ale căror cometarii n-au fost deloc pe placul primarului. Acesta a ripostat cu aroganță și cu replici jignitoare: „Altceva ce mai vrei?” „Să supunem la vot dacă-ți mai dăm voie să iei cuvântul”, „Altă întrebare”, „Bravo! Felicitări!” atunci când consilierii au votat împotrivă ori s-au abținut, deoarece „voturile dumneavoastră nu contează”, „Vorbiți cu conducătorul instituției”. Când i s-a reproșat că vinde bunurile aflate în patrimoniul orașului, replica a fost: „Pe când ajungi tu primar, nu mai ai ce vinde”.

„Nu-i om, e o femeie”

Cum ordinea de zi nu permite localizarea imobilelor supuse discuției, primarul a dat informații vagi, incomplete și aproximative despre amplasamentul acestora, vizate pentru trecere în domeniul privat, vânzare sau dezmembrare, spunând că va prezenta și documentația, dar după vot sumele necesare pentru diferite proiecte au fost prezentate cu aceeași aproximație.


N-au lipsit nici comentariile absurde, cum a fost cel iscat pe marginea unui punct legat de solicitarea unei localnice din Recaș, după ce consilierul local Ioan Ciobanu a ținut să evidențieze, spre stupefacția lui Gheorghe Bumbuc, că persoana respectivă „nu-i om, e o femeie”.

La insistențele aceluiași consilier, s-a aflat doar suma exactă cheltuită din banii contribuabililor în procesele cu fostul secretar Cătălina Moldovan. La Tribunalul Timiș, unde aceasta a câștigat procesul în primă instanță, primăria a plătit din bugetul local 39.000 de lei pentru onorariul avocaților, iar acum a solicitat consilierilor să voteze aprobarea angajării unui birou de avocatură „în vederea reprezentării în justiție și apărării intereselor Primăriei orașului Recaș și ale Consiliului Local Recaș în contradictoriu cu Moldovan Cătălina, în faza de apel… și aprobarea strămutării procesului”.

Gheorghe Bumbuc a dorit să știe despre ce sumă este vorba și primarul a explicat că pentru proces sunt necesari 3.500 de euro, iar pentru strămutarea acestuia încă 1.500 de euro, deoarece „e un proces mai dificil, vrem să îl strămutăm în oricare alt județ sau în cel mai fericit caz la București, să salvăm consiliul local de alți bani”. Motivul pentru care primarul dorește strămutarea procesului este acela că „la Curtea de Apel Timișoara s-au mai pierdut procese”.

Cu jalba la prefectură

Felul în care s-a desfășurat ședința a nemulțumit o parte a consilierilor locali, care au înaintat o sesizare către instituția prefectului în care au arătat „modul sfidător” în care s-a desfășurat ședința, au cerut anularea ședinței și revocarea tuturor hotărârilor adoptate, cu încălcarea flagrantă a Codului Administrativ, și verificările de legalitate care se impun, pentru a preveni prejudiciile pe care intrarea în circuitul civil a hotărârilor le-ar putea provoca.

Pentru toate aceste nereguli, consilierii care au semnat sesizarea au în vedere și eventualitatea formulării unei plângeri penale împotriva celor pe care îi acuză că care au nesocotit legea și dispun de bunurile orașului după bunul lor plac.

„Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră”

Riposta nu s-a lăsat așteptată în filiala Recaș, iar primarul, totodată președintele organizației locale PSD, a convocat vineri o ședință a biroului de conducere, pentru a-l pune în discuția organizației pe Gheorghe Bumbuc, care „a încercat să destabilizeze echipa noastră… a avut multe abateri în munca de partid și atacuri la adresa PSD-ului, începând de la nivel local și până la nivel național… în prima ședință de consiliu și-a arătat din nou ostilitatea față de PSD, față de munca noastră în echipă”.

Concret, criticile vizau „reacția lui la multe proiecte de hotărâre, atitudinea huliganică”, respectiv refuzul lui Bumbuc de a vota unele puncte în lipsa documentației aferente. El a și ținut să precizeze că nu a criticat partidul, ci doar comportamentul primarului, și a susținut că fiecare are dreptul să aibă o părere. Un alt membru al biroului, Ioan Grigoraș a ținut isonul președintelui organizației, înfierând la rândul lui, atitudinea lui Gheorghe Bumbuc, care ceruse documente și dezbateri în timpul ședinței de consiliu: „Nu ai ce vorbi. Eu, din punctul meu de vedere, te dau afară din primărie. N-ai ce să cauți după ce ai făcut ultima oară… n-ai tăcut din gură, ești un om imposibil vrei să fii primadonă, du-te la operă…”.

Nici Ioan Ciobanu nu s-a lăsat mai prejos: „Dumneavoastră v-ați opus muncii partidului. Partidul a venit cu o propunere, să modificăm niște terenuri ca să facem asfaltare (fără documentația aferentă – n.n.), v-ați opus și ați influențat și pe alții… Toți suntem o echipă. Era inițiativa partidului. Nu-i vorba de unanimitate, dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră. Scurt!”. Un alt membru din birou a avut o părere originală despre felul în care trebuie să se desfășoare o ședință de consiliu local: „atunci când te duci într-o echipă și ai nelămuriri cu ordinea de zi, discuți cu inițiatorul (primarul – n.n.), ce vrei să faci aici, puteai să întrebi înainte de ședință”. Deși Bumbuc a fost acuzat de atacuri antipesediste, spre finalul ședinței, Tamona-Fekete Mațedolean, cel mai vechi membu PSD din Recaș, a dorit să știe cine e președinte la județ, când primarul a repetat întrebarea, nici unul din membrii biroului, cu excepția lui Gheorghe Bumbuc, nu știa răspunsul.

O excludere cu premeditare

Teodor Pavel a cerut biroului să voteze din nou excluderea din partid a lui Gheorghe Bumbuc, care este vicepreședinte a organizației locale PSD, și urmează ca acesta să se prezinte în fața comisiei de disciplină a partidului. Decizia de excludere a lui Gheorghe Bumbuc a fost însă anterioară ședinței de consiliu, așa cum reiese dintr-un articol apărut în publicația primăriei „Jurnalul de Recaș”, când procesul încă nu se încheiase.

„Sper că nu vor avea câștig de cauză, dar, dacă se va întâmpla o minune – la noi totul este posibil – după 24 de ore vor avea aceeași soartă, așa că îi informez pe această cale că pentru mine și restul organizației este valabilă zicala: «Dragoste cu forța nu se face!»…” Cât despre revenirea în consiliul local, „asta se va întâmpla doar atunci când râurile vor curge spre izvor sau când se va întoarce mortul de la groapă!…” Până acum, însă, profeția primarului nu s-a împlinit.

1 COMENTARIU

  1. fratricid, ~ă [At: DA / Pl: ~izi, ~e / E: fr fratricide, lat fratricida] 1-2 smf, a (Persoană) care și-a ucis fratele sau sora. 3 sn Omor de frate sau de soră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.