Consilierii locali au respins vânzarea Vilei Bistra, proprietate a Primăriei Timișoara în...

Consilierii locali au respins vânzarea Vilei Bistra, proprietate a Primăriei Timișoara în Poiana Mărului. De ce nu o mai vrea Nicolae Robu

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali timișoreni timișoreni au respins, astăzi, scoaterea la vânzare prin licitație a Vilei Bistra, deținută de Primăria Timișoara, în comuna Poiana Mărului, județul Caraș-Severin.

Vila are o suprafață de 902 mp și un teren de 4.600 mp și este în proprietatea privată a Primăriei Timișoara din 1937, când a fost inaugurată. Multă vreme a fost cea mai importantă construcție cu destinație turistică din zonă. Principalii beneficiari au fost angajații primăriei și cei ai întreprinderii electrice şi a tramvaielor comunale. Vila a fost naţionalizată în 1947, iar în 1977, când în vecinătatea ei s-a construit hotelul Scorilo, a fost folosită ca organizare de şantier. Municipalitatea timişoreană a recuperat vila în anii ’90, cu multe peripeţii.

Imobilul are demisol, parter și etaj și este format din două săli de mese și bucătărie cu cămară, două grupuri sanitare, vestiar, două magazii, trei camere depozitare, sală cazan, hol și spălătorie (la demisol), cinci dormitoare, patru birouri, vestiar, dușuri, infirmerie, wc și două holuri (la parter) și 11 camere din care două cu balcon, hol și două wc-uri – la etaj.

„Având în vedere faptul că în ultimii cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic, respectiv în anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 au fost 15 solicitări și s-au  încasat 360 lei, în anul 2017 au fost 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 au fost 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii 5 ani, versus cheltuielilor generate de Vila Bistra, se constată că veniturile încasate din taxele pentru cazarea în Vila Bistra sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile
pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”, se arară în documentele care însoțesc proiectul de hotărâre pentru scoatere a vânzare a vilei.


Autoritățile locale susțin că, în plus, vila necesită reparații la acoperiș și la instalația de încălzire centrală.

Proiectul cu privire la scoaterea la vânzare prin licitație a Vilei Bistra a fost trecut pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de astăzi a Consiliului Local Timișoara.

„Cabana nu înseamnă decât cheltuieli și bătaie de cap, a și decedat un om de pază acolo, acum vreo doi ani, și trebuie pusă în valoare printr-o administrare privată. Noi nu suntem deținători de casă de vacanță. Ce să facem, să mergem să ne relaxăm noi acolo? Cred că trebuie vândută, nu să ținem acolo o sursă de încărcare a bugetului nostru de cheltuieli”, le-a spus Nicolae Robu consilierilor, în ședința de plen.

„Eu personal aș crede că dacă ne raportăm la eforturile pe care le-au făcut înaintașii noștri, cei din perioada interbelică, cred că nu ar fi oportun să renunțăm la proprietate. Într-adevăr, necesită multe investiții, dar cred că ar fi mai oportun să o concesioneze primăria. Cred că ar fi păcat. S-ar putea întâmpla același lucru concesionându-se unui privat, dar să rămână în proprietatea primăriei”, a replicat consilierul local independent Adrian Orza.

„Nu văd utilitatea de a avea în patrimoniu așa ceva. Mereu sunt lucruri de făcut în oraș și cred că trebuie să ne descărcăm de alte sarcini”, a mai spus Robu.

Ca să fie adoptat, proiectul ar fi avut nevoie de 19 voturi favorabile. Proiectul a căzut la vot, în favoarea vânzării pronunțându-se 15 consilieri, unul a fost împotrivă, iar 4 s-au abținut.

„Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local. Pentru cine, cui servește”, a fost reacția primarului, după respingerea proiectului.

În 2019, auditorii Curții de Conturi care au verificat modul în care sunt exploatate cele două vile proprietate ale Primăriei Timișoara din Poiana Mărului – Vila Bistra și Vila Bertha – au descoperit situații halucinante. În ceea ce privește stabilirea taxelor pentru cazare la Vila Bistra, din 2015 încoace, aprobate prin hotărârile de consiliu, auditorii au constatat că acestea nu sunt fundamentate, „nu au la bază o analiză care să se cuprindă toate elementele de cost, (…) cu asigurarea unui echilibru între taxă și prestație, zona în care este amplasată Vila Bistra, precum și alte elemente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.