Producătorii locali care vând în piața volantă aflată în apropierea stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara plătesc 200 de lei pentru dreptul de a vinde acolo, însă acum taxa va fi și mai mare.
Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara a povestit interacțiunea cu o femeie din Giroc care vinde produse lactate. „Îmi arată contractul încheiat pe un an cu 200 de lei/lunar pentru micul loc în care își pune o măsuță și o umbrelă. Miercuri, a trecut o doamnă de la SC Piețe, firma primăriei care gestionează piața, și a vrut să încaseze 300 de lei, începând cu luna iulie. Fără nici un act adițional la contract, nicio bază legală. Mulți au plătit, de frică, să nu-și piardă locul, alții ca doamna Gina s-au opus, pentru că nu este corect. Așa mi-au spus mai mulți producători cu care am vorbit”, a scris Fritz pe Facebook.
„Doamna Otilia din Parța vinde produse lactate, printre care și un caș cu ardei și leurdă care atrage privirile.
Deși a plătit branșarea la rețeaua de electricitate și costul lunar al curentului, și ea va fi taxată suplimentar. E revoltată. Primăria nu le asigură nimic, nici apă curentă, nici toalete, nici tarabe și nici măcar nu le garantează locul pe care-l plătesc. Până acum producătorii au acceptat mărirea taxei, la început era doar de 50 lei, hai că mai dăm 50 de lei și încă 50 de lei, și așa s-a ajuns la 200 lei/lunar în 2020. Dar de data asta a fost prea mult: 300 lei pe lună, în mijlocul anului, o mărire bruscă de 50%, în baza a nu se știe ce. Așa s-a gândit Primăria să repornească economia locală după ieșirea din starea din starea de urgență, cu creșteri de taxe, nu cu facilități pentru producătorii locali”, mai spune mesajul candidatului USR.
„Producătorii îmi spun că nu vor mări prețurile, dar că le va fi din ce în ce mai greu să-și aducă produsele proaspete, în Timișoara. Nu vor putea suporta costurile și piața volantă va fi ocupată, ca toate celelalte, de speculanți care și-au obținut, știm toți cum, certificate de producători de la primari. Este și acesta un mod perfid de a stabili scara de valori într-o societate, pe care munca a coborât tot mai jos. Cei care câștigă sunt, întotdeauna, «descurcăreții». Avem nevoie de o economie locală sănătoasă. Trebuie să protejăm și sprijinim micii producători locali, ca să putem cumpăra produse proaspete, regionale, la prețuri rezonabile, în loc de legume ieftine importate. Asta ar trebui să fie menirea firmei Primăriei, nu șmenurile cu bișnițari și importatori”, a mai scris Dominic Fritz.
Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz