Exponatele lunii iunie în muzeele din vestul țării FOTO și VIDEO

Exponatele lunii iunie în muzeele din vestul țării FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Redeschiderea muzeelor oferă celor care prețuiesc obiectele de patrimoniu posibilitatea de a admira din nou, nu numai în mediul virtual, obiecte mai puțin cunoscute din colecțiile acestora, prezentate sub genericul „Exponatul lunii”.

Complexul Muzeal Arad a ales pentru această lună un brâu săsesc purtat de femei, un element identitar al portului tradițional, lucrat într-unul din principalele orașe transilvane săsești în secolul al XVIII-lea. Această piesă vestimentară, tipică portului săsesc și deopotrivă importantă, sugerează statutul social și vârsta persoanei care îl poartă și zona etnografică din care face parte.

Brâul expus la muzeul arădean este lucrat pe un suport de piele îmbrăcat în catifea roșie, lat de trei-patru degete, și se remarcă prin podoabele masive și ornamentele bogate, lucrătura complexă și execuția fină. Pe lugimea sa, brâul este împodobit cu 12 butoni bombați, ornamentați cu sticlă colorată în roșu și verde, imitând pietrele prețioase, iar la capete are catarame masive, turnate și cizelate, ornamentate cu motive florale și vegetale, care arătau diferențierea socială. Brâul este expus în secția de istorie a muzeului, din incinta Palatului Cultural.

La începutul acestei luni s-a redeschis și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, și a inaugurat o expoziție permanentă în care sunt prezentate  piese din patrimoniul muzeului. Sunt expuse lucrări ale pictorului Ion Sălișteanu, de la începutul secolului XX, și lucrări decorative ale artistei Ioana Stepanov, obiecte care reconstituie istoria militară a orașului și piese care ilustrează o arie etnografică extrem de diversă și bogată, cu splendide costume populare de sărbătoare, obiecte de uz gospodăresc sau vase din centrele de olărit cărășene. Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 9,30 și 16,30.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a aniversat 140 de ani de la constituirea, în 1880, a Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara și continuă expunerea online a evenimentelor legate de înființarea, activitatea și rolul acesteia în cultura hunedoreană la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

La Muzeul Național al Banatului, exponatul lunii este un vas de sticlă pe care sunt gravate motive vegetale, produs într-o fabrică de sticlă românească în deceniile opt sau nouă ale secolului trecut.


Vasul a aparținut Ligiei Elisabeta Costin și a fost donat muzeului în urmă cu doi ani, împreună cu numeroase alte obiecte din porțelan, sticlă și cristal, textile și obiecte vestimentare, care oglindesc gusturile unei familii de intelectuali din România socialistă, în a doua jumătate a secolului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.