Legea care prevede deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza,...

Legea care prevede deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza, contestată de președinte la CCR. Care sunt argumentele șefului statului

0
DISTRIBUIȚI
Foto: news.ro

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, astăzi, Curtea Constituțională cu privire la legea care prevede deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza.

Șeful statului cere, astfel, membrilor CCR să verifice dacă documentul respectă Constituția. Legea pentru care președintele cere controlul de constituționalitate prevede ca Guvernul României să deschidă tratative diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria, pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Argumentele pe care șeful statului le aduce în fața judecătorilor sunt extrinseci și vizează separația puterilor în stat. „Apreciem că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, ale art.


61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, ale art. 80 referitoare la rolul Președintelui României, ale art. 91 alin. (1) privind atribuțiile puterii executive în domeniul politicii externe, precum și celor ale art. 147 alin. (4) referitoare la obligativitatea erga omnes a deciziilor Curții Constituționale”, informează Administrația Prezidențială.

Șeful statului mai scrie în sesizare că legea, în această formă, limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă: „Astfel, Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării sau inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat. (…) În ceea ce privește domeniul politicii externe, Constituția României stabilește la art. 91 alin. (1) că Parlamentul are atribuția de a ratifica prin lege tratatele internaționale încheiate de Președintele României în numele României și negociate de Guvern, iar pentru celelalte categorii de tratate și acorduri internaționale, Legea fundamentală prevede că acestea se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege”.

Șeful statului mai precizează că inițiativa declanșării negocierilor în vederea încheierii unui tratat internațional în numele României aparține în mod exclusiv puterii executive și, ca atare, nu poate fi stabilită prin lege.

(sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.