Lucrări ale unor artiști români, prezentate la Muzeul de Artă din Ulm,...

Lucrări ale unor artiști români, prezentate la Muzeul de Artă din Ulm, în Germania. Expoziția va ajunge și la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă din orașul Ulm va găzdui din 5 iulie până în 6 septembrie 2020 prima expoziție care face parte din proiectul internațional itinerant de artă contemporană intitulat „Art on the Stream”, coordonat de către managerul vienez Márton Méhes și Swantje Folkmann, referent cultural al regiunii Dunării de la Muzeul Șvabilor din Ulm.

Proiectul, sponsorizat de muzeul din Ulm, are ca parteneri culturali instituții din mai multe țări, dar și capitalele culturale europene ale anului 2021, Timișoara și Novi Sad, și își propune să prezinte diferite direcții din arta contemporană a țărilor dunărene. Artiștii și curatorii se vor întâlni în mai multe rânduri în cadrul unor simpozioane care vor prilejui un schimb de idei, dar mai ales în cele două capitale europene ale anului 2021. O temă de discuție va fi poziția actuală a artiștilor din țările dunărene, cu accent pe tensiunea dintre atitudinea generală cosmopolită a artiștilor și legăturile naționale existente, urmărindu-se evitarea deliberată a mistificării, exotizării sau a clișeelor. Expoziția va arăta atât identități cât și diferențe, oferind astfel o perspectivă deschisă și variată asupra abordării artistice ale tuturor generațiilor și formelor de artă.

Cei opt curatori din țările riverane – cu excepția Republicii Moldova și Ucrainei – au inclus în expoziție cel puțin două grupuri de artiști din generații diferite, una a celor care au trecut de vârsta de 50 de ani, iar cea de-a doua, a artiștilor care au 30 de ani ori au depășit această vârstă. În expoziție vor fi prezentate lucrările a 24 de artiști din țările incluse în proiect, dintre care cinci sunt din România: Constantin Flondor, Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu, cel din urmă fiind și curatorul care va reprezenta grupul de artiști români în cadrul proiectului „Art on the Stream”.

Conceprul curatorial este intitulat „Laborator 1966-2021, 111/SIGMA/PROLOG/NOIMA” iar lucrările selectate aparțin lui Constantin Flondor și grupului NOIMA. Pe lângă textul curatorului, catalogul va cuprinde și un text scris de către un scriitor din țara reprezentată.


Pentru grupul care reprezintă Timișoara, alegerea s-a oprit asupra poemului „Monstrul de apă” de Robert Șerban, scris special pentru acest eveniment. Laborator 1966-2021 reprezintă 50 de ani de ștafetă în arta românească, începând cu maestrul Constantin Flondor și cele patru grupări artistice ulterioare. Constantin Flondor, unul din cei mai reprezentativi pictori contemporani, cu o mare influență în arta experimentală,  este și cofondator al grupurilor 111, SIGMA și PROLOG, și a colaborat la diverse proiecte și cu grupul NOIMA. Acestea au devenit, la rândul lor, un reper internațional prin aerul continuu de cercetare și experimentare prin care s-au făcut cunoscute de-a lungul anilor. Pe lângă lucrarea lui Constantin Flondor, cea a grupului NOIMA, intitulată „Language Paths”, este un model de cercetare tipică a limbajului picturii, redat pe patru pânze diferite, semnate de Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu.

După prezentarea proiectului în Germania, expoziția va fi itinerată și în celelalte țări dunărene și se va încheia cu prezentarea lucrărilor în cele două capitale culturale europene, Novi Sad și Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.