Maestrul Alexandru Tomescu, profesor asociat al Facultății de Muzică din Timișoara

Maestrul Alexandru Tomescu, profesor asociat al Facultății de Muzică din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Reputatul violonist român Alexandru Tomescu va fi, începând cu anul universitar 2020-2021, cadru didactic asociat al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, la propunerea Universității de Vest.

„Ambiţia noastră permanentă este de a promova meritocraţia şi valorile creatoare, talentele şi inteligenţele şlefuite prin programe de educaţie avansată şi prin linii de cercetare interdisciplinare.

În acest spirit universitar, suntem deosebit de bucuroşi pentru binevenita intrare a maestrului Alexandru Tomescu în comunitatea noastră academică, un artist şi un mentor semnificativ al scenei muzicale naţionale şi internaţionale. Sunt convins că, prin grija masterului Alexandru Tomescu, talentele multor studenţi se vor împlini, ca etapă esenţială a drumului lor profesional către viitoarele cariere creatoare. Îi mulţumim maestrului Alexandru Tomescu pentru că a acceptat propunerea UVT, accea de a-şi îndrepta mentoratul artistic spre studenţii de aici”, transmite rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, printr-un comunicat de presă.

Șase tineri violoniști vor putea studia cu Alexandru Tomescu, în urma examenelor de admitere din iulie și septembrie, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat.

„(…) De mulţi ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viaţa unui artist; iată că a venit în sfârşit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violonişti. Acum, în cadrul facultăţii, vom avea ocazia de a construi împreună ceva durabil şi, sunt sigur, spectaculos.


Concertele mele, în calitate de solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio, vor merge mai departe, fără niciun impediment. Voi folosi experienţa mea de solist şi deschiderea pe care am găsit-o la Radio pentru a-i promova pe marile scene de concert pe aceşti tineri minunaţi”, spune Alexandru Tomescu.

Propunerea Facultăţii de Muzică şi Teatru care i-a fost adresată lui Alexandru Tomescu vine după colaborarea extraordinară pe care violonistul o are cu violistul Ladislau Cristian Andriş, ambii fiind directori artistici ai Romanian Chamber Orchestra şi mentori la Academia de Muzică şi Arte frumoase „George Enescu” din Mihăileni.

Violonistul Alexandru Tomescu a debutat în 1985, susţinând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Theâtre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Totodată violonistul se implică în acţiuni sociale şi de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani este seria de activităţi culturale şi educaţionale existente la Academia de Muzică şi Arte frumoase „George Enescu” de la Mihăileni/jud. Botoşani. Aici au loc an de an o serie de Masterclass-uri pentru tinerii muzicieni care trăiesc şi studiază în ţară şi străinătate, dar şi pentru tinerii din zona Mihăileni/ Botoşani, Suceava, Iaşi, Piatra-Neamţ. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică” şi este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, ansamblu alături de care a susţinut zeci de concerte în ţară şi în străinătate.

În urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Filarmonica „George Enescu”, Alexandru Tomescu a câştigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur până în 2023.

(sursă foto: Facebook/AlexandruTomescuOficial)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.