Marilen Pirtea, rectorul UVT: Interzicerea unor teorii științifice afectează grav principiile de...

Marilen Pirtea, rectorul UVT: Interzicerea unor teorii științifice afectează grav principiile de funcționare ale universității

0
DISTRIBUIȚI

Modificarea recentă a Legii Educației Naționale în sensul interzicerii activităților care răspândesc teoria identității de gen contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic, cât și principiilor de funcționare ale mediului academic, este de părere Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

„Prin amendamentul adoptat în Parlament se încalcă o serie de principii fundamentale, precum principiul autonomiei universitare, principiul libertății academice, principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice, principiul incluziunii sociale și al egalității de șanse.

(…) Universitatea de Vest din Timișoara va susține în continuare manifestarea liberă a diversității de opinii științifice și va lua poziții publice critice la adresa oricărei tentative de cenzurare.


Știința și societatea pot progresa numai în urma unor dezbateri academice libere. Interzicerea prin lege a unor teorii sau a unor discipline științifice reprezintă nu numai un demers periculos, ci și un demers lipsit de sens, atâta vreme cât adevărul în știință nu poate fi stabilit de autorități publice”, a transmis Pirtea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, UVT va face toate demersurile necesare pentru a sprijini libertatea academică și autonomia curriculară a membrilor săi, inclusiv cea referitoare la studiile de gen.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, în sensul interzicerii în şcoli a prozelitismului pe baza criteriilor de sex şi de gen.

Iniţiatorii proiectului sunt parlamentari PMP. În favoarea proiectului de lege s-au exprimat 81 de senatori, împotrivă – 22 şi 27 s-au abţinut. Senatul este for decizional. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.