Medicul Virgil Musta, concluzii după trei luni de pandemie de coronavirus: ”În...

Medicul Virgil Musta, concluzii după trei luni de pandemie de coronavirus: ”În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice”

0
DISTRIBUIȚI

Medicul timișorean Virgil Musta a făcut o analiză a celor trei luni de pandemie de coronavius ”în care întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaționale, politici și organisme naționale și până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi”.  Acesta a avertizat că ” virusul nu a dispărut și că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă”.

Musta a explicat că măsurile dure luate încă de la început de autorități și faptul că mare parte a populației le-a respectat a dus la limitarea răspândirii bolii. ”Pentru a înțelege și mai bine impactul pandemiei și modul în care vom putea acționa pe viitor, iată câteva statistici importante asupra cazurilor de decese din Europa: 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel putin o boală asociată, 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecțiune asociată), 94% au fost persoane peste 60 ani, 59% au fost bărbați. Iar ca să fiu mai concret, statistica în clinica noastră din Timișoara arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate.


În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări”, a scris medicul.

Virgil Musta susține că situația în care sunt românii  ”se datorează mai multor factori, eu menționez aici în primul rând lipsa programelor reale personalizate de prevenție a apariției acestor boli, precum și educația pentru sănătate deficitară. Ce înseamnă educație pentru sănătate? În mare, toată lumea știe, dar puțini aplică: alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali”. Medicul a transmis că este important ”să facem controalele sau la investigațiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus”.

Concluziile celor trei luni de pandemie pentru medicul de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara – ”importanța respectării și în continuare a câtorva reguli de igienă personală și distanțare pe care le știm deja, dar și să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puțin vulnerabili în fața oricăror amenințări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.