Au trecut mai bine de doi ani și jumătate de când Teatrul German de Stat Timișoara nu mai are manager și a intrat într-un declin îngrijorător, pierzându-și prestigiul de altădată.
Conul de umbră în care se află acum este cauzat de primarul Nicolae Robu, care s-a ambiționat să-l îndepărteze cu orice preț pe Lucian Vărșăndan de la conducerea teatrului și nu s-a sfiit să mintă opinia publică și chiar instanța de judecată că în 2017 nu a existat nicio comisie de analiză a noului proiect de management, și că felul în care a tranșat problema a fost unul corect. Minciuna primarului a fost însă demontată în instanță, prin depoziții de martor și acte doveditoare.
„Mirarea mea a fost că după ce i-am explicat, dânsul vine cu hârtii…”
În toamna anului 2017, managerul teatrului, Lucian Vărșăndan, aflat la finalul celui de-al doilea mandat evaluat de comisia numită de primărie cu nota 9,88, a depus un proiect de management pentru încă un mandat, îndeplinind condițiile legale. Chiar pe site-ul primăriei a fost postat, în 19 septembrie 2017, un anunț prin care managerul în funcție era înștiințat să depună un nou proiect de management.
Deși examinarea proiectului său începuse, fiind efectuată de pictorul și scenograful timișorean Geta Medinschi și de Stela Matioc, expert în management cultural la Sibiu, Lucian Vărșăndan a fost înștiințat, fără vreun argument, că cea de-a doua etapă, interviul, nu va mai avea loc. Motivul acestei întreruperi avea să devină public mai târziu: studiile lui Vărșăndan nu corespund postului, au decis Rodica Aurelian, șef serviciu resurse umane, și primarul Nicolae Robu, prin urmare trebuie organizat un concurs pentru ocuparea postului de manager.
Lucian Vărșăndan a prezentat mai multe documente care atestau dreptul său de a obține un nou mandat, însă acestea nu au fost luate în considerare.
Ajuns la sfârșitul mandatului, Vărșăndan a refuzat propunerea primarului de a asigura interimatul până la organizarea unui concurs, dar i-a comunicat edilului local că acceptă interimatul, dacă scopul acestuia este încheierea procedurii de analiză a proiectului său. Primăria nu a răspuns în niciun fel la această ofertă. Inițial, Robu a spus că avea „o părere foarte bună” despre Vărșăndan și s-a bucurat „că poate obține un nou mandat intrând pe o procedură specială, tocmai pentru că a făcut un management performant și are un plan managerial performant”. Ulterior, a afirmat: „I-am explicat domnului Vărșăndan, care m-a dezamăgit profund prin încăpățânarea pe care a dovedit-o. Mirarea mea a fost că după ce i-am explicat, dânsul vine cu hârtii…”.
Robu sfidează hotărârile judecătorești: „După părerea mea, trebuie să organizăm concurs”
Două instanțe de judecată i-au dat dreptate lui Lucian Vărșăndan. Prin hotărârile judecătorești s-a dispus „obligația continuării procedurii administrative de analiză a noului proiect de management” depus de acesta, adică reluarea acesteia din momentul în care a fost stopată – respectiv susținerea interviului. După ce primăria a tergiversat punerea în executare a dispozițiilor, a fost finalizată o altă procedură decât cea dispusă de instanță. „Vom continua procedura de concurs… și în final vom decide ceea ce trebuie decis” – era un anunț voalat al deznodământului, pentru care s-au constituit nu mai puțin de trei comisii, până când s-a ajuns la rezultatul dorit de primar, acela de respingere a proiectului depus de Vărșăndan.
În ciuda tuturor documentelor prezentate și a hotărârilor judecătorești, Robu a continuat să susțină că: „după părerea juriștilor noștri și după părerea mea, textul nu e interpretabil și trebuie să organizăm un concurs”, care însă nu putea avea loc înainte de depunctarea proiectului prezentat de Vărșăndan.
Deși au un caracter public, comisiile au fost secretizate abuziv. Mai mult, deși regulamentul prevede numirea în comisii a unor „specialiști în domeniul de activitate al instituției”, din acestea au ajuns să facă parte ingineri și informaticieni, care se cunosc între ei și sunt colaboratori apropiați.
Curtea de Conturi a constatat abateri grave și prejudicii de peste 2,33 milioane de lei din bugetul institutului de cercetări condus de Doina Banciu, colegă cu Nicolae Robu la Academia Oamenilor de Știință, și pe care Robu a prezentat-o drept „o doamnă profesoară demnă de tot creditul de la București, care a condus și conduce și acum un institut de cercetări și nu cred că poate cineva să o suspecteze…”. De altfel, mai multe deconturi ale primăriei pentru plata membrilor comisiei trezesc suspiciuni, unele fiind chiar dovedite ca ilegale.
Primăria decide: reluarea procedurii e imposibilă
Lucian Vărșăndan a inițiat o nouă acțiune în instanță împotriva primăriei, solicitând anularea dispozițiilor primarului prin care s-au constituit comisiile de analiză a proiectului, și implicit a rezultatului final prin care acesta a fost respins. Prin actele semnate și depuse în instanță, edilul susține că a respectat hotărârile judecătorești care, în optica primăriei, ar fi presupus „să se efectueze anumite operaţiuni administrative”. În înscris se mai susține că procedura de analiză a fost finalizată, „fiind imposibil de realizat reluarea acesteia”.
Prin înscrisurile semnate, primarul neagă acum în fața instanței că în 2017 ar fi existat o comisie care era deja atunci în plină derulare a procedurii, pe motiv că „nu a fost constituită printr-o dispoziţie, deci documentele nu au fost trimise” dar admite că „s-a discutat telefonic cu doamnele Matioc şi Medinschi”.
În ce privește referatul întocmit în 2017 pentru aprobarea comisiei de concurs, „acest înscris a existat dar s-a pierdut”. Argumentele primăriei sunt lipsite de temei, deoarece și la comisiile constituite după finalizarea procesului, dispozițiile primarului au fost emise spre finalul derulării procedurii. Bunăoară, la ultima comisie care a și respins proiectul lui Lucian Vărșăndan, prima etapă de analiză a proiectului a fost stabilită între 18 și 28 februarie 2019, iar comisia a fost constituită în ultima zi a perioadei de analiză a proiectului, prin dispoziția primarului nr. 270/28 februarie 2019.
Actele care dovedesc minciuna primarului
Atât Geta Medinschi, cât și Stela Matioc au confirmat pentru PRESSALERT.ro, încă de acum un an, că au făcut parte din comisia solicitată de primărie să analizeze noul proiect de management al acestuia.
Acum, la solicitarea instanței, Geta Medinschi și Stela Matioc au transmis la dosar acte doveditoare care probează cele afirmate. Cunoscutul scenograf timișorean a depus în instanță e-mail-ul primit în 20 septembrie de la Lavinia Jianu, consilier la compartimentul de relații locale, naționale, regionale și membru în secretariatul tuturor comisiilor de analiză a proiectului care s-au constituit de atunci încoace, prin care i se transmitea – contrar susținerilor primăriei – și proiectul de management al lui Lucian Vărșăndan care se cerea analizat, confirmarea de primire, iar în 22 septembrie, e-mail-ul prin care a trimis primăriei referatul de analiză solicitat, din care reiese că Geta Medinschi apreciază proiectul ca pe o continuare a celui anterior, în care principalele linii ale strategiei sunt nu doar continuate, ci și îmbunătățite, în conformitate cu tendințele lumii teatrale actuale și în contextul în care orașul a dobândit titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, iar soluțiile propuse sunt „posibile și viabile pentru realizarea unui produs artistic de calitate…”.
Și Stela Matioc a depus în instanța de judecată copia e-mail-ului primit în septembrie 2017 de la Lavinia Jianu, precizând că în prealabil fusese întrebată telefonic de către aceasta dacă are disponibilitatea de a participa ca membru în comisie la analiza proiectului pentru Teatrul German de Stat, unde Lucian Vărșăndan era director în exercițiu, întrebare la care a răspuns afirmativ.
După cum se vede din copia ambelor mail-uri trimise de Lavinia Jianu în aceeași zi, acesta a mai fost direcționat către Diana Donawell, șef birou relații internaționale și reprezentant al primăriei în toate comisiile, precum și către serviciile și birourile din primărie care, potrivit regulamentului, asigură secretariatul comisiilor.
Atât Lavinia Jianu, cât și Alin Stoica de la biroul de consultanță juridică, Mariana Sandu Andrei de la serviciul buget și un angajat al serviciului resurse umane au fost persoanele care au constituit secretariatul comisiilor înființate de Nicolae Robu pentru a mima punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești.
Mail-urile demonstrează că, în fapt, la momentul respectiv, comisia era constituită și și-a început activitatea, iar cele două mărturii sunt dovada că primarul a semnat înscrisuri mincinoase care au ajuns pe masa judecătorului.
Contraatacul primarului
După dezvăluirile PRESSALERT.ro în legătură cu profesiile celor numiți de primar în comisii, Nicolae Robu i-a mandatat pe juriștii primăriei să solicite instanței audierea membrilor ultimei comisii – Doina Banciu, de profesie inginer, Cătălin Grosu, cu experiență în IT & C, și Diana Donawell – pentru a o convinge că nici unul nu a fost influențat în vreun fel de primărie în acordarea notelor și să precizeze cum s-au acordat aceste note. Cererea a fost motivată de faptul că Lucian Vărșăndan „sugerează instanței că instituția noastră a constituit comisia și a influențat comisia în vederea acordării notelor obținute”.
În mod evident, nici unul din membrii comisiei nu ar putea recunoaște în fața instanței că a fost influențat de primărie în acordarea notelor, incriminându-se asfel singuri.
În afară de faptul că această solicitare a fost tardiv formulată, instanța a considerat că această probă este nerelevantă, deoarece felul în care a fost evaluat proiectul de management trebuie să rezulte din documentele dosarului administrativ.
Instanța urmează să clarifice și alte nereguli din mascarada urzită de primarul Timișoarei pentru a-și impune un punct de vedere, chiar cu încălcarea flagrantă a legislației în vigoare.
Asa e cand singura diploma valabila a lui robulake este cea de bulangiu
Miroase urât…