Ministrul Sănătății: Putem reveni la viaţa „cvasi-normală” în iulie. Dacă va fi...

Ministrul Sănătății: Putem reveni la viaţa „cvasi-normală” în iulie. Dacă va fi al doilea val, nu va fi ca primul

0
DISTRIBUIȚI

Ne putem gândi să revenim la o viaţă „cvasi-normală” la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august și la o a treia etapă de relaxare din 15 iulie, a spus ministrul Nelu Tătaru. Dacă va veni un al doilea val de infectări, nu va fi la fel ca primul, crede acesta.

Ministrul Sănătății a spus la Digi24 că evaluarea primei etape de relaxare a arătat faptul că, respectând precauțiile, se poate trece la un nivel următor. „Dacă mergem pe acest ritm, ne putem gândi din 15 iulie la a treia etapă de relaxare.


La sfârșitul lui iulie – începutul lui august putem să ajungem la o viață cvasi-normală”, a spus Tătaru, adăugând că există totuși posibilitatea ca transmiterea virusului în comunitate să persiste pe parcursul acestei veri.

Ministrul a vorbit despre un studiu de seroprevalență, care va arăta cât suntem de imunizați, câți am trecut prin boală, dar și ce previziuni sunt.

Studiul vizează 29.019 subiecți din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, din care pacienții aleși prin eșantion vor merge la 3 laboratoare pentru analize sau evaluarea perioadică, iar INSP va face, cu acordul lor, teste serologice.

„Ne va spune câți dintre noi am trecut prin boală și previziuni pentru un viitor episod. Așa putem previziona un eventual val doi”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă va veni un al doilea va la toamnă, ministrul a răspuns că în general o pandemie merge cu epidemii sezoniere un an sau doi. „Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice”, a conchis Tătaru.

Foto: Virgil Simonescu / Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.