Primăria Timișoara anunță startul lucrărilor de transformare a fostului spital de pe...

Primăria Timișoara anunță startul lucrărilor de transformare a fostului spital de pe strada Mărășești în centru multicultural. Clădirea încă mai găzduiește bolnavi

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei Nicolae Robu a anunțat, marți, începerea lucrărilor de transformare a clădirii care a găzduit Clinica de Dermato-venerologie de pe strada Mărășești în centru multicultural. Lucrările încep în contextul în care clădirea încă mai găzduiește pacienții Clinicii de Radioterapie.

„Este în curs de relocare o secție a Spitalului Municipal, dar vom rezolva problema astfel încât lucrările să nu fie perturbate. Sunt bolnavii de cancer care fac tratament de radioterapie (…) Nu va fi nicio problemă să eliberăm în timp util tot”, a declarat, astăzi, primarul Nicolae Robu. Clinica de Radioterapie ar putea fi mutată într-o clădire situată pe strada Intrarea Doinei, acolo unde a funcționat și o parte din Liceul Lenau.

Ambulanțele transportă pacienții aflați sub tratament în cadrul Clinicii de Radioterapie

Proiectul prevede transformarea clădirii-spital în una care să funcționeze ca spațiu multicultural. Lucrările vor fi de consolidare a monumentului istoric, de igienizare și modernizare a spațiilor clădirii, iar în curtea interioară vor fi construite ascensoare panoramice.

Autoritățile vor ca viitorul centru multicultural de pe strada Mărășești să găzduiască și un muzeu al cetății. „Am purtat discuții cu Institutul Cultural German și cu Institutul Cultural Francez, ambele având probleme cu spațiul în Timișoara. Eu le-am promis că aici vor primi spațiu fără chirie, în regim de comodat, chirie zero. (…) Am mai purtat discuții și cu ambasadorul Marii Britanii (…) ca British Council să aibă un punct de lucru aici. Nu știu dacă va avea sau nu”, a spus primarul Nicolae Robu.

Potrivit sursei citate, demisolul și parterul vor găzdui muzeul cetății și un centru cultural polivalent care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele care vizează Timișoara – Capitală Culturală Europeană. La etajul I și în pod vor fi amenajate spații pentru Centrul Cultural Francez și Centrul Cultural German.

Valoarea proiectului este de aproape 18 milioane de lei, fără TVA, iar lucrările vor dura doi ani. Proiectantul general este Atelierul Arhitext SRL, iar constructorul – Constructim SA.

„Lucrarea începe cu bani de la primărie, în momentul de față.


(…) L-am sunat pe domnul prim-ministru că am vrut să vă dau o veste aici. Mi-a răspuns într-o secundă că este într-o conferință și că mă va suna (…) O să primim din fondul de rezervă. Facem cerere pentru toată suma care apare în ordonanță, 11,5 milioane. Nu trebuie să îi dea pe toți o dată, dar trebuie să ne creeze o linie în Fondul de Rezervă al Guvernului”, a precizat edilul local.

Autoritățile locale estimează că centrul va fi vizitat de cel puțin o mie de persoane, în fiecare zi.

Clădirea cu o suprafață de 4.300 mp datează din perioada 1754-1757 și a fost ridicată pentru a găzdui spitalul municipal. Până în anul 2015 aici a funcționat Clinica de Dermato-Venerologie a Spitalului Municipal din Timișoara, ulterior aceasta fiind mutată pe strada Daliei din Complexul Studențesc.

(sursă galerie foto: Ionel Petru Pop, arhitect, Atelierul Arhitext SRL)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.