Vlad Caba a revenit acasă după mai bine de „un majorat”. Noul tehnician al lui SCM Politehnica a fost prezentat oficial azi şi va avea misiunea de a reconstrui trupa alb-violetă. Handbalul timişorean, la fel ca alte discipline, nu mai are obiective îndrăzneţe pe termen scurt în noile condiţii financiare, ci să se bazeze în primul rând pe propria „producţie” pentru viitor. Totuşi, prima sosire în vară la alb-violeţi poate aduce un plus, în condiţiile în care Liviu Caba, fiul tehnicianului, a fost considerat cel mai bun tânăr jucător din Liga Zimbrilor.
„E un moment plăcut să vorbesc acasă, am onoarea asta, pot să vă spun că a fost o discuţie temeinică cu domnul Ruşeţ şi planul se împleteşte cu gândurile pe care le-am avut eu de a-mi continua activitatea. Nu ştiu dacă e întâmplător că Timişoara îşi doreşte un proiect bazat pe jucătorii de valoare rămaşi şi pe tinerii proprii… astfel încât să formăm o echipă competitivă. Pe plan intern şi chiar cu perspective pe plan internaţional. Asta m-a atras. E o revenire care mă bucură, bineînţeles că mă bucur că pot fi din nou acasă. Mă leagă foarte multe de echipă indiferent că la altă vreme erau alte structuri, particula de Politehnica va rămâne tot timpul. Sunt o grămadă de ani de când am început ca antrenor aici, 18-20 de ani. A venit timpul ca în acest moment să întorc din experienţa acumulată şi asupra acestei noi strategii de care am vorbit. O să fac tot ce pot să mă dedic acestor obiective”, a declarat Vlad Caba, care va fi „principal” în acte de la mijlocul lunii.
Lucian Ghiulai rămâne antrenor secund la Poli handbal, în timp ce Sorin Sărăndan revine, la rândul său, dar după o pauză de cinci ani, ca preparator fizic al alb-violeţilor. „În câteva cuvinte, am revenit la echipă după cinci ani, cu dorinţa de a continua nişte lucruri neterminate atunci, dar mai ales pentru a susţine clubul, jucătorii, în îndeplinirea noilor obiective”, a precizat Sărăndan.
Construcţii „precum piramidele”
Noutăţile din stafful tehnic de la SCM Poli au fost prezentate împreună cu noutăţile formaţiei de rugby. Au fost lucruri valabile atât la balonul oval, cât şi pe semicerc, în privinţa echipelor clubului autorităţilor. „Au fost suişuri şi coborâşuri financiar, bugetul a fost diminuat, dar corect, cu multă grijă vom reuşi să facem ce am reuşit, cu sprijinul primăriei, azi sau mâine aştept o întâlnire la domnul primar, să stabilim nişte termeni, inclusiv ca obiective, obligaţii ale noastre. Un grafic de asigurare a cash flowului…”, a spus Vasile Ruşeţ. În următorii ani fanii handbalului nu se pot aştepta nici ei la minuni. Dar directorul SCM, Vasile Ruşeţ, promite pentru echipele locale (handbal, rugby, baschet) construcţii solide: „…nu va mai putea fi dărâmată, precum piramidele din Egipt”.
În cazul SCM Politehnica în următorul sezon obiectivul va fi locurile 6-8. Fie sau nu dacă sistemul va prevede play-off. Peste patru ani Poli ar avea ca obiectiv titlul iar în trei ani e vizată participarea continentală, dar clubul nu va renunţa la o participare sau vreo performanţă mai devreme.
„E un proiect în paşi… pe 4-5 ani de zile. Cu siguranţă vrem să clădim echipa cu care putem spera la un loc pe podium (…) La cum am evaluat lotul actual e compus dintr-un nucleu de jucători cu experienţă. Dar sunt şapte-opt, pentru o echipă cu care să te lupţi din prima trebuie 16-18 toţi de valoare. Noi am plecat la alt drum, primii paşi nu vizează neapărat performanţa. O altă reţetă e de a cumpăra jucători deja formaţi… Trebuie gândit un alt grup, cu tineri de 18-23 ani. Care să intre in proces de integrare progresivă plus juniori care să ia contact cu viaţa echipei… Dacă eşti timişorean nu ai un loc asigurat. Poli de pe vremuri a fost clădită din jucători care au asimilat valorile Timişoarei. Nu neapărat localnici. Atracţia pentru universitate era din toate colţurile ţării, era un proces de scouting, chiar dacă nu era numit aşa…”, a precizat Vlad Caba.
„Tcaciuc e la o vârstă la care poate să-şi asume rolul de portar titular. În spatele lui e un copil, vom vedea ce mai putem face. Nu e un secret că pe lângă nucleul de bază, Năstăsie, Şomlea, poate să aibă un rol important, Păiuş poate avea un cuvânt de spus in continuare, Baican, a ajuns la o maturitate, e un grup. Avem nevoie de plutonul 2…”, a mai spus Caba.
Despre întăriri tehnicianul a precizată „că la linia de 9 metri mai trebuie să ne aducem jucător, până in 23 de ani, dar cu potenţia de creştere, extrema stânga şi pivot”. „Apropo de inter stânga, deja lucrurile sunt limpezi cu Liviu Caba”, a anunţat Ruşeţ. „Iată din nou CSM Bucureşti”, a precizat acesta, deoarece şi antrenorul provine de la acelaşi club, unde a ocupat funcţia de director tehnic la Centrului ultima dată.
Vasile Ruşeţ a anunţat că plecarea lui Filip Marjanovic s-a produs natural, extrema stânga fiind la final de contract iar pe acel post o soluţie e un tânăr: „…am considerat că il avem de mulţi ani pe Neamţu”. Ghiţă Irimescu s-a retras de la Poli, în timp ce Vuk Milosevic îşi urmează şi el tatăl, pe Pero, la Buzău.
Poli nu îţi poate relua clar pregătirea deocamdată. „Aşteptăm un ghid, e cam complicat, aşteptăm calificări… Noi nu mai putem să stăm, va trebui să începem acctiv. Reunirea să fie in jurul datei de 1 iulie. Până atunci vom incerca să găsim o formă… vedem ce fac şi celelalte echipe”, a adăugat Caba.
Întrebat de un obiectiv în turneul F4 al Cupei, unde Poli va evolua probabil înainte de începerea noului sezon, Caba a specificat: „Am expus clar de vrem noi, dacă rezultatele vor apărea mai repede… vor fi considerate ca bonus aceste trofee, dacă vom putea ne vom bucura cu atât mai mult sau poate va fi doar un rezultat întâmplător. Obiectivele noastre sunt temeinice”. Deocamdată sunt destul incertitudini şi legate de clubul organizator şi adversarul timişorenilor în semifinale – Dobrogea Sud Constanţa.