Starea de alertă ar putea fi prelungită, dar cu mai puține restricții....

Starea de alertă ar putea fi prelungită, dar cu mai puține restricții. Mall-urile se deschid din 15 iunie

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie. „Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante sau locuri de joacă, va fi posibilă redeschiderea grădinițelor și creșelor private”, a spus șeful statului.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu acrescut smenificativ, dar nici scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricții care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie. După 15 iunie, se vor putea redechide mall-urile, dar fără restauranre și fără locuri de joacă, Vor fi posibile evenimente private, nu publice, private, cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 30 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 dacă vor acea loc în extrerior.


Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor avea de mers la lucru și în perioada vacanței, va fi posibilă, nu obligatori, dar posibilă, redeschiderea afterschool-urilor, grăinițelor și creșelor private, va fi pos redeschiderea sălillor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, el a mai spus că, având în vedere că începe sezonul estival, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea normelor sanitare.

Propunerea de prelungire a stării de alertă, cu noile relaxări, va trebui să treacă de votul Parlamentului.

Iohannis consideră că se impune prelungirea stării de alertă având în vedere că numărul cazurilor nu a scăzut semnificativ. „Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării măsurile care s-au diovedit a fi corecte”, a mai spus el.

„Având în vedere că nu avem o scădere seminificativă a numărului de cazuri noi, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măștii, distanțarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Masurile restrictive propuse vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. Mă adresez parlamentarilor care trebuie sa ia în dezbatere aceasta prelungirea a stării de alertă. Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar adcă sprijiniți guvernul atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderii PSD, ALDE și Pro România au declarat că parlamentarii acestor partide vor vota împotriva prelungirii stării de alertă.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.