Teatrul de altădată, evocat în revista-proiect a TM2021. Ce informații li se...

Teatrul de altădată, evocat în revista-proiect a TM2021. Ce informații li se dezvăluie cititorilor

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-495641352">

După ediția-pilot lansată în 2018, care a fost urmată de alte două numere apărute anul trecut, „Teatrul ca Rezistență”, un proiect al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, continuă seria publicației omonime cu un nou număr, apărut de curând.

Acesta aduce în atenția cititorilor articole care evocă teatrul din vremea celor două războaie mondiale, reacțiile artiștilor în vremea unor crize ale secolului trecut, precum războiul din Vietnam sau asediul orașului Sarajevo, dar și subiecte de actualitate, cum ar fi confruntarea teatrului cu pandemia generată de noul coronavirus din ultimele luni.

Proiectul, curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu și de actorul Ovidiu Mihăiță, co-fondator al teatrului Auăleu, a fost gândit în urmă cu doi ani ca o modalitate de punere în valoare a arhivelor teatrale, a căror importanță a fost evidențiată cu precădere în timpul stării de urgență, care a dus la închiderea teatrelor.

Ultimul număr al fanzinului cuprinde un fragment din amintirile unui student timișorean despre spectacolul „Țiganiada”, realizat de trupa studențească Thespis în colaborare cu grupul Phoenix – foarte critic la adresa regimului comunist și foarte popular.

Articolul „Vreau să fiu regizorul propriei mele vieți!” face parte dintr-o analiză mai amplă, bazată inclusiv pe documente din arhiva CNSAS a fostei securități, care îi este dedicată regretatului regizor Emil Reus, cel care, în prestigioasa sa carieră, a dat spectacolelor pe care le-a pus în scenă câte o tentă critică la adresa regimului.

Articolele, scrise în limba română, au rezumate în limbile germană maghiară și engleză iar publicația poate fi citită integral aici.

Un nou număr, în versiune tipărită, urmează să apară în luna noiembrie și se dorește continuarea cercetării arhivelor teatrelor timișorene și a unor colecții private, relevante pentru viața cotidiană a timișorenilor în anii comunismului.

Cum pandemia din această primăvară a dus la revizuirea activităților planificate, astfel încât o mare parte să se poată desfășura online, concluziile cercetătorilor vor fi prezentate spre sfârșitul anului într-o expoziție virtuală, care va sta la baza expoziției programate pentru anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.