Comisia Europeană ar putea amâna proiectul Timişoara 2021. Robu: „Sper ca mâine...

Comisia Europeană ar putea amâna proiectul Timişoara 2021. Robu: „Sper ca mâine să luăm decizii care să pună lucrurile pe făgaşul normal”

0
DISTRIBUIȚI

Din cauza pandemiei, perioada în care Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii s-ar putea schimba. Primarul Nicolae Robu, care se implică în activitatea asociaţiei Timişoara 2021, a anunţat că în urma consultării cu ministul culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a înţeles ca decizia să fie lăsată în seama Comisiei Europene. Subiectul amânării va fi dezbătut şi în şedinţa de mâine a board-ului asociaţiei TM 2021.

Robu spune că cei din Comisia Europeană nu obligă oraşele să-şi amâne exerciţiul de capitală europeană a culturii, ci e vorba de o recomandare. „La nivelul Comisiei Europene au fost mai multe runde de discuţii. Ce e de făcut în contextul în care pandemia a încurcat cele trei oraşe Capitale Culturale Europene să se manifeste? Şi a fost o variantă pentru 1 iunie, apoi 1 iulie 2021, o jumătate de an, apoi totul să se amâne cu un an, să se distribuie oraşele, care cât mai echilibrat în perioada următoare. Au fost diverse obiecţii, şi din partea oraşelor, care au fost programate şi au dificultăţi atunci când nu se mai respectă ceea ce a fost stabilit iniţial.


Şi dificultăţi bugetare, şi de altă natură, sunt contracte semnate şi aşa mai departe. Ni s-a cerut şi nouă să fim cât se poate de flexibili şi să agreăm o eventuală amânare a exerciţiului nostru. Ni s-a recomandat, nimeni nu ne-a obligat, nu e o decizie luată până în momentul de faţă, s-a argumentat că cel mai bine ar fi să se amâne pentru 2023 exerciţiul Timişoarei, deoarece e un loc liber lăsat de un oraş din Marea Britanie, în plus în 2022 vor fi celelalte capitale culturale, vor fi un oraş din Ungaria şi unul din Grecia, atunci au spus cei care au lansat diverse idei, că s-ar potrivi ca Timişoara să intre… în 2023. Mie nu-mi place, că mi se pare prea îndepărtat anul 2023. Eu am insistat să se amâne pentru 2022, ci nu pe jumătăţi de an, ci de la 1 ianuarie 2022. M-am consultat cu domnul ministru al culturii, noi reprezentăm România, noi am câştigat în competiţie cu oraşe româneşti acel loc, …ne-am înţeles ca cel mai bine ar fi să lăsăm să decidă Comisia Europeană, fie pentru 2022, fie pentru 2023, dar să menţionăm că noi suntem pregătiţi şi pentru 2021″, a declarat Nicolae Robu.

„Chiar dacă lucrurile nu merg bine la asociaţie, sper ca mâine să luăm decizii care să pună lucrurile pe făgaşul lor normal. Aşa cum am spus dacă am lăsa asociaţia până acum să se manifeste ca reprezentant al comunităţii. Nu vom lăsa în continuare să fie la fel, pentru că am constatat foarte multe lucruri negative… când punem pe talerele balanţei, concluziile mele sunt că plusurile cu care am venit neieşind în faţă, sprijinind cu toate mijloacele asociaţia, sunt mai puţine decât minusurile care au apărut în timp… Se va întâmpla probabil ca asociaţia să fie împroşcată cu noroi cu ţinta finală primarul de fapt… Dar eu nu pot ca ordonator de credite să semnez pentru sumele uriaşe care se duc spre programul cultural şi diversele programe culturale şi să nu am încredere că se întâmplă cu banii ceea ce trebuie, trebuie să fie sub controlul primăriei…”, a adăugat primarul Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.