Un muzeu al trenulețelor, deschis în vestul țării. Povestea emoționantă a exponatelor...

Un muzeu al trenulețelor, deschis în vestul țării. Povestea emoționantă a exponatelor FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-943952947">

La începutul acestei luni s-a deschis la Hunedoara Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”, un original muzeu, unic în felul său în România, amenajat într-un spațiu din apropierea centrului vechi al orașului, aflat pe bulevardul Libertății, pe unde se poate ajunge și la castelul Corvinilor.

Colecția impresionantă a unui campion național

Muzeul privat a fost înființat  în amintirea fostului pilot de automobilism hunedorean, care a participat la peste o sută de raliuri automobilistice, câștigând o mulțime de trofee, inclusiv cel de campion național. Valentin Banciu a colecționat de-a lungul vieții sute de machete de tren și de mașini iar soția sa, Delia Silvia Banciu, a decis, cu ajutorul unor apropiați, printre care și Mihai Leu, să înființeze acest muzeu, în care să expună impresionanta colecție.

Povestea își are începuturile cu jumătate de veac în urmă, când micuțul Valentin a primit de la un unchi din Austria, inginer feroviar, un trenuleț care i-a plăcut atât de mult, încât a dat naștere unei pasiuni care a durat întreaga sa viață. Colecția sa cuprinde piese în miniatură din diferite epoci, achiziționate în România și în străinănătate.  Înainte de a părăsi această lume, Valentin Banciu lăsase soției sale adresele a două case de licitații pentru a-i evalua cele 18.000 de piese achiziționate timp de peste patru decenii, dar aceasta n-a avut puterea să se despartă de trenulețele și mașinuțele adunate într-o viață de om și a decis să înființeze un muzeu în care să pună în valoare  o parte din spectaculoasa colecție, într-o manieră la fel de atractivă.

O lume de poveste, în miniatură

Muzeul oferă vizitatorilor o lume în miniatură, cu garnituri de tren, locomotive și mașini din colecția lui Valentin Banciu expuse într-un decor de poveste, care reproduce în cele mai mici detalii peroane cu călători, pasarele, tuneluri sau viaducte înconjurate de peisaje fermecătoare. Tot în miniatură sunt reproduse Castelul Corvinilor, traseul mocăniței și un traseu de telegondolă, iar vizitatorii sunt plimbați prin toate cele patru anotimpuri.

Firele de iarbă, sutele de copaci, animalele și cei peste o mie de omuleți au fost lucrate manual, cu multă migală, timp de mai bine de un an, de decoratorul Dana Ilie, pentru a crea un ambient cât mai veridic, menit să dea viață obiectelor. În cele patru spectaculoase diorame, care au peste 40 de metri lungime, pot fi admirate garnituri de trenuri în mișcare sau manevre de trenuri pe cei 110 metri de cale ferată echivalează cu 11 kilometri reali, care îi fascinează atât pe copii cât și pe adulți.

În muzeu există, de asemenea, un spațiu în care sunt expuse numeroase alte trenulețe și mașini din colecția lui Valentin Banciu.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Acesta nu este singurul loc din vestul țării unde puteți vedea astfel de modele. La Gara de Nord din Timișoara a fost construită, începând de toamna trecută, o dioramă cu expunere permanentă.

Sursa foto: Facebook / muzeu Valentin Banciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.