Universitatea de Vest, în clasamentul universitar Shanghai pentru domeniul fizică. Ce loc...

Universitatea de Vest, în clasamentul universitar Shanghai pentru domeniul fizică. Ce loc ocupă

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1649041410">

Universitatea de Vest din Timișoara ocupă primul loc la nivel național în ediția 2020 a topului ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects pentru domeniul fizică.

ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 clasifică universităţile din lume în 54 de domenii aferente pentru cinci zone tematice fundamentale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

„Alături de UVT, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se regăsește în acest clasament pe domeniul Fizică, cele două universități reprezentând «Consorțiul Universitaria», cea mai puternică grupare academică din învățământul superior românesc”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea, președinte în exercițiu al „Consorțiului Universitaria”.

Universităţile din „Consorțiul Universitaria” sunt prezente în clasamentele realizate pentru domeniul fundamental științele naturii: domeniul fizică – Universitatea de Vest din Timișoara – top 301-400; Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500; domeniul matematică – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500; domeniul științele pământului –  Universitatea din București – top 301-500; o Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – top 401-500.

Indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites (ale Clarivate Analytics), studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor, perioada de referinţă fiind 2014-2018 pentru fiecare subdomeniu evaluat.

Indicatorii de performanță sunt: numărul de publicații ale unei instituții în reviste; ponderea citărilor publicaţiilor unei instituţii; numărul de publicații care au fost găsite cu cel puțin două țări diferite în adresele autorilor împărțite la numărul total de publicații; numărul de lucrări publicate în Top Journals şi numărul personalului didactic al unei instituții care a câștigat un premiu semnificativ.

Acești indicatori de performanţă măsoară producția ştiinţifică, calitatea cercetării, gradul de colaborare internațională, cercetarea de bună calitate și cele mai înalte recunoașteri academice.

Clasificarea ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects dezvoltată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China a fost publicată pentru prima oară în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, reprezentând un punct de referinţă în strategiile unor universităţi care doresc să fie actori de nivel internaţional în mediul academic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.