Ziua drapelului, marcată în Timiș: diplome acordate celor care au luptat împotriva...

Ziua drapelului, marcată în Timiș: diplome acordate celor care au luptat împotriva coronavirusului. Oficialitățile județene au sărutat steagul României FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Oficialitățile din județul Timiș au sărbătorit, astăzi, Ziua Drapelului, în fața Palatului Administrativ din Timișoara. Prefectul de Timiș a înmânat diplome celor care s-au implicat în lupta contra noului virus.

Spre deosebire de anii trecuți, ceremonia nu a fost urmărită de timișoreni, pe bulevardul Revoluției. Majoritatea demnitarilor sau șefilor de instituții a purtat mască de protecție, unii dintre ei chiar și mănuși. Discursurile acestora au fost urmate de aducerea steagului care a fost sfințit de Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți, apoi oficialitățile au sărutat, rând pe rând, drapelul României.

„Ziua Drapelului este o zi foarte importantă având în vedere că drapelul național reprezintă cel mai important simbol al statului român și, ca atare, în fiecare an, în 26 iunie sărbătorim. Nu mi-a fost teamă să sărut drapelul, am purtat pe toată perioada ceremoniei masca, dar am considerat că în momentul în care sărut drapelul trebuie să îmi scot masca de protecție”, a declarat Liliana Oneț, prefect de Timiș.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a acordat diplome, în cadrul ceremoniei. „Având în vedere că măsurile de restricție nu ne-au permis să chemăm aici un număr foarte mare de persoane, diplomele sunt și pentru cei care nu au fost astăzi prezenți, spitale, primari care ne-au pus la dispoziție în această perioadă spații de carantină și ne-au ajutat în carantinarea persoanelor izolate, spitale care au fost în prima linie, colectivul acestor spitale. Am acordat diplome și structurilor MAI care au fost zi de zi alături de noi în această luptă, universităților din Timișoara care ne-au sprijinit atât cu cămine pe care ei le-au pus la dispoziția noastră, în situația în care am fi avut un număr mare de persoane infectate și aveam nevoie să carantinăm și să izolăm persoane, de asemenea ne-au ajutat cu mijloace de transport în comun, Primăria Timișoara care ne-au ajutat foarte mult în această perioadă”, a spus Oneț.

„Drapelul național nu este o simplă pânză prinsă de un suport, e un simbol al trăirii și simțirii românești, încărcată de trecut și istorie, de sângele celor ce au luptat apărându-l și de bătăliile pentru independență, unire, libertate sau apartenență la continentul european. Este motivul pentru care am pornit un amplu program de arborare a drapelului în punctele importante și vizibile ale Timișoarei. E important ca tricolorul să ne fie în suflet în fiecare zi și facem ce trebuie pentru ca acest lucru să se întâmple. Astăzi, în timpuri în care pandemia și greutățile ne lovesc, trebuie să credem în simbolurile noastre naționale.


Indiferent unde ne aflăm suntem români și simțim românește sub tricolor”, a spus, în cadrul ceremoniei, viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.

(Foto: Constantin Duma)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.