CJ Timiș demarează lucrările la noua maternitate de lângă spitalul județean. Promisiunea...

CJ Timiș demarează lucrările la noua maternitate de lângă spitalul județean. Promisiunea autorităților cu câteva luni înainte de alegeri

1
DISTRIBUIȚI

Autoritățile județene au semnat, astăzi, contractul pentru proiectarea și execuția noii maternități care se va ridica lângă Casa Austria din Timișoara.

La evenimentul de semnare a documentelor au fost prezenți președintele CJ Timiș, Călin Dobra, directorul Spitalului Județean, Raul Pătrașcu, Marius Craina, șeful Maternității Bega și constructorul.

În noua maternitate se va reloca activitatea Clinicii Bega din Timișoara, a afirmat președintele CJ Timiș, Călin Dobra. „Vom emite ordinul de începere a lucrărilor în perioada imediat următoare”, a spus Dobra.

Directorul Spitalului Județean a spus că în șase luni speră să fie pusă baza de temelie a acestei clădiri.

„Cu toții ne dorim să funcționăm într-o clădire corespunzătoare și de astăzi începând tot colectivul maternității va sta cu sufletul la gură și va urmări ca fiecare etapă a acestui proiect să fie dusă la finalizare. E un proiect de mare anvergură”, a declarat și Marius Craina.

Autoritățile se angajează ca în noua clinică să se realizeze servicii medicale similare cu cele oferite în prezent în sistem privat, inclusiv proceduri de inseminare in vitro. Maternitatea se dorește a avea, astfel, compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică-fiziologică și de spitalizare de zi. Sunt prevăzute o secție ATI, bloc operator, săli de naștere, camere de gardă, dar și compartimente de terapie intensivă, pentru prematuri, nou-născuți eutrofici și facilități pentru însoțitori.

Tehnic vorbind, clinica va avea patru etaje. Construcția propusă este alcătuită din două corpuri despărțite printr-un rost de dilatare.


Maternitatea va avea o suprafață desfășurată de 6.000 metri pătrați, cu o suprafață utilă de 4.761 metri pătrați.

Lucrările vor dura, de la demararea lor, doi ani. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, și se ridică la aproape 50,5 milioane de lei.

În anul 1995, la Timișoara a fost înființat, de profesorul Ioan Munteanu, primul Centru de fertilizare in vitro din România. Primul copil conceput prin această procedură, în România, a venit pe lume la Timișoara, în urmă cu 25 de ani. Ulterior, mai bine de un deceniu, procedura a fost sistată, din cauză că dotările nu erau conforme cu normele europene. Astăzi, la Timișoara se realizează proceduri FIV doar în privat.

Și autoritățile locale promit să ridice la Timișoara „cea mai mare și cea mai modernă maternitate din România”. Aceasta ar urma să fie amplasată pe Calea Bogdăneștilor. Noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara ar urma să se întindă pe 15.000 mp de teren și să aibă zece săli de naștere. Clădirea va fi cu șase etaje, va dispune de 236 de paturi, din care 150 pentru obstetrică-ginecologie, 16 pentru Terapie Intensivă, iar restul vor fi destinate pentru neonatologie.

 

1 COMENTARIU

  1. Am trăit s-o văd și pe asta !! Toată floarea cea vestita adunata la masa proiectului.
    Categoric sper ca dr Craina sa nu mai apăra alături de aceasta gasca de trepadusi . Langa acești indivizi pierde votul meu . Astfel de personaje nu fac altceva decât sa-l tragă in jos !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.