Comorile Banatului Montan, readuse la viață. Zece mori de apă vor fi...

Comorile Banatului Montan, readuse la viață. Zece mori de apă vor fi renovate anul acesta de Asociația Acasă în Banat

0
DISTRIBUIȚI

Zece mori de apă din județul Caraș-Severin vor fi renovate anul acesta, în cadrul programului derulat de Asociația „Acasă în Banat”. Acțiunea va contribui nu doar la creșterea bunăstării comunităților locale în care trăiesc în jur de 1.500 de persoane, ci și la atragerea de turiști în Banatul Montan.

Morile, considerate monumente unicat, se află în localitățile cărășene Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova și o parte sunt încă folosite de localnici. După renovarea lor, acestea vor putea fi incluse în trasee turistice cărășene, fiind totodată o istorie vie a locului prin ilustrarea străvechiului obicei al măcinatului.

Prima oprire a asociației va avea loc în satul Gârnic, weekendul viitor, unde vor fi reparate patru mori. Și-au anunțat prezența zeci de voluntari care sprijină acțiunea.

„Turiștii vor să vadă ceva autentic, sunt interesați de autenticitatea nu doar a peisajului pentru că vezi moara, vezi cum curge apa, se învârte roata și macină făina, cât și de produsul efectiv. Aceste comunități norocoase care încă mai au morile de apă produc făina de cea mai bună calitate pe care o puteți găsi. Făina produsă în moara de apă, măcinată între două roți de piatră și produsă cu soiuri de grâu locale are o calitate deosebită.


Iată doar câteva elemente de valoare foarte mare care există în momentul de față în Banatul Montan și care credem noi nu sunt suficient de bine puse în valoare”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”.

De altfel, asociația a prezentat, în primăvara acestui an, la Timișoara, într-o expoziție tematică, 243 de mori de apă care au fost identificate în 150 de sate, în urma unui recensământ făcut în Banatul Montan. Documentarea a continuat și, până în prezent, au fost identificate peste 250 de mori de apă în această zonă.

Din cercetările asociației, Banatul are cele mai multe mori de apă din toate zonele țării.

Proiectul de anul acesta va fi finanțat de Fundația Orange cu 32.000 de lei.

În cei doi ani de activitate, Asociația „Acasă în Banat” a mai renovat 50 de case aparținând unor familii defavorizate, pentru a ajuta la păstrarea patrimoniului cultural al satului bănățean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.