Descoperire surprinzătoare în urma săpăturilor din zona viitorului bazin al Universității de...

Descoperire surprinzătoare în urma săpăturilor din zona viitorului bazin al Universității de Vest. Ce au găsit arheologii

0
DISTRIBUIȚI

Săpăturile de salvare din spatele penitenciarului de pe strada Popa Șapcă, unde se va construi bazinul de înot al Universității de Vest, au dus la identificarea a nu mai puțin de 41 de complexe arheologice din diferite epoci, începând cu antichitatea romană și până la începutul secolului trecut.

Arheologul dr. Silviu Ene, coordonatorul șantierului, precizează că a fost identificată o așezare și o necropolă din secolele II-IV, un complex din perioada dinastiei arpadiene (secolele XII-XIV), ziduri ale fortificației austriece din secolele XVIII-XIX, o fântână și două edificii construite cel mai probabil la începutul secolului XX.

„Terenul este situat în mijlocul unui zid care făcea parte din anvelopa IX din cadrul fortificației bastionare, unde a fost depus pământ pentru umplutură. Acest fapt a permis păstrarea și conservarea mai multor structuri de locuire din perioade care nu sunt foarte bine cunoscute pe teritoriul orașului Timișoara, cum este cazul antichității și a perioadei arpadiene. Structurile din aceste faze istorice au fost de cele mai multe ori distruse de lucrările edilitare din epocile istorice mai recente” a adăugat Silviu Ene.

Necropola antică alcătuită din 14 morminte, atribuită de arheologi triburilor sarmatice care au locuit prin aceste părți, a fost o surpriză, iar inventarul acestora este bogat și divers. Printre artefactele descoperite se numără fibule, mărgele, arme, vase ceramice, obiecte specifice de vestimentație sau altele legate de ocupațiile, podoabele și ritualurile locuitorilor, precum fusaiole, vase de ceramică pentru ofrande, mărgele și cercei sau arme și piese de harnașament.

Într-unul din mormintele unei femei a fost găsită o monedă romană din timpul împăratului Marcus Aurelius și un pandantiv lunar, foarte răspândit în rândul fetelor romane, care, așa cum arată descoperirea, a ajuns și în provincia Dacia romană.

Într-o așezare din aceeași perioadă au fost identificate trei locuințe, mai multe gropi menajere și un șanț de apărare, dar cea mai surprinzătoare descoperire făcută aici a fost un jeton folosit într-un joc roman foarte popular, numit latrunculi, răspândit mai ales în rândul militarilor.

Peste structurile de locuire sarmatice a ieșit la iveală o locuință adâncită din perioada arpadiană iar din vremea stăpânirii austriece, contraescarpa și escarpa anvelopei IX și o parte din șanțul de apărare din cadrul fortificației de tip Vauban.

Arheologul dr.


Victor Bunoiu, consilier al Direcției de Cultură, subliniază, la rândul lui, că cea mai surprinzătoare descoperire a fost necropola sarmatică, afectată în cea mai mare parte de construirea fortificațiilor bastionare ale cetății austriece.

„Descoperiri din secolele III-IV d.Ch. s-au mai făcut în Piața Libertății, Piața Unirii, dar este prima dată când avem atestată o necropolă sarmatică pe teritoriul Timișoarei” subliniază Victor Bunoiu.

Săpăturile din zona viitorului bazin au fost finalizate și în perioada imediat următoare raportul de cercetare va fi transmis către Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.