Dorel Săndesc: Îi invit pe toți la terapie intensivă să vadă ce...

Dorel Săndesc: Îi invit pe toți la terapie intensivă să vadă ce înseamnă experiența traumatizantă a Covid-19. Detalii despre cum se manifestă boala

2
DISTRIBUIȚI

Președintele Comisiei ATI a Ministerului Sănătății Dorel Săndesc  a declarat că este împotriva internării pacienților asimptomatici, în contextul epidemiei de coronavirus, însă a dat și detalii cu privire la cum se manifestă boala în cazul celor ajung să fie îngrijiți la secțiile de terapie intensivă. Fostul secretar de stat este de părere că abia de anul viitor activitățile normale, precum participarea la un concert, ar putea fi reluate.

Medicul Dorel Săndesc a vorbit în emisiunea Timișoara Culturală, de la TeleU, despre necesitatea respectării regulilor de protecție, în continuare, în contextul epidemiei de coronavirus.

„Fără îndoială există (n.r, virusul). Îi invit pe toți la terapie intensivă să vadă ce înseamnă această experiență atât de traumatizantă. Pentru că boala este teribilă. La noi la terapie intensivă vin cazuri grave cu viața în pericol, indiferent de cauză. Covidul este boala care dă cea mai mare mortalitate în terapie intensivă. (…)

E o suferință cumplită în care nu vorbim doar de insuficiența respiratorie, ci de o afectare generală a organelor și sistemelor. Tot organismul e teribil de inflamat, toate vasele mici sunt supuse riscului unor tromboze care opresc sângele în regiunea pe care le o irigă și determină suferințe suplimentare. S-a discutat că ventilația a fost greșit aplicată. Nu este adevărat. Ventilația este o metodă pe care o aplicăm ca pacientul să nu moară în câteva minute. Ei fără aparatul de ventilație mor toți”, a spus Săndesc în emisiunea de la TeleU.

Cu privire la cazurile de infecție raportate oficial de autorități și la faptul că sunt voci care contestă aceste cifre, Săndesc a explicat:

„Este inevitabil, într-o epidemie, să nu raportezi cazurile care au avut această boală și care au decedat în spital, chiar dacă ei au avut boli cronice, grave.


Se spune că «avea cancer, leucemie…» da, dar el a murit azi pentru că a făcut Covid. I s-a terminat toată viața pe care o avea de trăit până la data morții estimative din cauza bolii lui de bază. De aceea, raportarea aceasta este necesară. Astea sunt canoanele epidemiologice într-o asemenea situație. (…) Raportarea este un lanț uman care colectează aceste date. Este imposibil să îți imaginezi că cineva poate să își permită să lucreze acolo când oricând această fraudă criminală se poate dezvolta.”

Fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății se declară împotriva internării pacienților asimptomatici.

„Eu sunt împotriva dictaturii medicale. Utilizarea unor argumente medicale ca tu să iei niște măsuri excesive. De exemplu, faptul că pacienții asimptomatici au fost ținuți obligatoriu în spital toți în România – am fost mereu împotriva acestui concept pentru că este un concept unificator și mulți dintre cei care au luat această măsură au zis suntem un popor de iresponsabili.

A fi lăsat dreptul și calitatea unui medic curant să analizeze dacă pacientul X e capabil să își asigure condiții de izolare decente și corecte și altul nu este ar fi fost soluția firească. Altfel e dictatură. Și termenul în sine «pacient asimptomatic» este discutabil. Eu la școală am învățat că el se numește «purtător sănătos». Ai un virus, dar nu ai simptome. Noi l-am făcut pacient pentru că este asimptomatic, doar pentru că este pozitiv. Deci, într-adevăr, excesul e periculos mai ales că excesul în domeniul medical se poate amplifica prin deciziile politice și să aibă un impact major”, a explicat doctorul.

Cât despre revenirea la viața de dinainte de epidemie, Dorel Săndesc a apreciat că abia de anul viitor putem spera la desfășurarea activităților obișnuite și revenirea la vechiul stil de viață: „Cred că totuși acest lucru e posibil, nu e nici prima, nici ultima epidemie.”

2 COMENTARII

  1. nu ma invita pe mine acolo, nabunule, ca nu vreau sa ma imbolnavesc din spital. nu stiu cine perpetueaza acest concept cretin ca cineva „nu ar crede ca exista virusul”. ce papagal tot repeta treaba asta? 5-6% rata mortalitate, mai ales in randul batranilor. da, virusul exista. NU este asa grav, cu tot cu ororile pe care le vezi tu, doctore, in terapie intensiva. de asta le vezi, CA ESTI IN TERAPIE INTENSIVA, NU LA COFETARIE

  2. Aveti perfecta dreptate ,virusul exista asa cum exista si virusul gripal de care nimeni nu mai vorbeste !Va amintiti ca la inceputul asa zisei pandemii care de fapt eu ,un om simplu zic ca este epidemie ,asa am invatat eu in cei 38 de ani de statistica , marii profesori Rafila ,Cercel spuneau clar sa nu purtam masti cei sanatosi !!Eu purtam masca din noiembrie de teama gipei sezoniere ! DACA UNUL SANATOS FARA MASCA SE INTALNEA CU UNUL BOLNAV INCONSTIENT FARA MASCA INHATA COVID 19 INTR O CLIPA !CUM SA MAI AI INCREDERE CAND EI SUNT INREGIMENTATI POLITIC SI STAU CA GHIOCELUL IN FATA LUI ORBAN !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.