EXCLUSIV Arme fabricate artizanal, cu imprimante 3D, de un irakian stabilit la...

EXCLUSIV Arme fabricate artizanal, cu imprimante 3D, de un irakian stabilit la Dumbrăvița. UPDATE 5 A fost reținut FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii Direcției Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR împreună cu cei de la Serviciul Arme Timiș, însoțiți de trupele speciale au descins în urmă cu scurt timp în mai multe locații din Timișoara și Dumbrăvița.

Ancheta a pornit de la o informație conform căreia un cetățean irakian stabilit în România fabrică arme cu ajutorul unor imprimante 3D. Este primul caz de acest gen de pe teritoriul țării noastre.

Anchetatorii au descins în paralel la șapte locații, atât la irakian, cât și la apropiați ai acestuia. Într-una dintre locații, polițiștii au găsit mai multe prototipuri ale unor arme confecționate artizanal.

Conform primelor informații, cei care se ocupe de confecționarea armelor este un cetățean irakian venit în urmă cu aproximativ 8 ani, despre care vecinii știu că este pensionar. El are cetățenie irakiană și britanică.

Polițiștii au descins la proprietatea acestuia din comuna Dumbrăvița, unde sunt două vile construite.

Anchetatorii i-au adus la cunoștință faptul că exista un mandat de percheziție pentru această locație, iar în acest moment așteaptă sosirea avocatului acestuia.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1  Cum arată armele găsite de polițiști 

La scurt timp după sosirea avocatului și după ce i s-a spus faptul că se caută arme, explozivi sau alte componente, întrebat de apărătorul său, cetățeanul irakian a recunoscut că în locuința sa deține arme.

Percheziția a început.

UPDATE 2 Arme de asalt, găsite în „fabrica” din vilă 

Încă din primele încăperi percheziționate, polițiștii au descoperit, pe lângă componente fabricate artizanal și arme de foc, arme de asalt de serie.

Practic, vila irakianului în vârstă de 49 de ani este o adevărată fabrică de armament.

UPDATE 3 Suspectul a fost scos în curtea vilei, sub escortă, iar anchetatorii au adus la fața locului un specialist care încearcă să determine, cu ajutorul unor echipamente, dacă nu cumva sub esplanada dintre cele două vile există un buncăr.

UPDATE 4 În urma perchezițiilor, oamenii legii au descoperit un adevărat arsenal în locuința cetățeanului irakian. „Dosarul vizează infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în speță deținerea ilegală de arme și muniții și fabricarea fără drept a acestor produse. În total sunt șase percheziții, suspectul principal fiind un cetățean cu dublă cetățenie, irakiano-engleză. Până acum au fost identificate ca deținute ilegal părți componente de arme, arme, dispozitive explozive, dispozitive pirotehnice și mai multe tipuri de carcase de arme pe care suspectul le confecționa cu ajutorul unei imprimante 3D. Toate armele sunt letale, iar componentele sunt componente pentru arme letale”, a declarat comisarul-șef Dan Roșoga, director adjunct al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Toxice din cadrul IGPR..

UPDATE 5 Suspectul a fost reținut, joi dimineața, pentru 24 de ore.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate două arme letale de asalt, automate, cu destinație militară susceptibile a proveni din contrabandă, 11 arme cu caracteristicile armelor letale, componente de armă, muniție cu capsa percutată – 20 de bucăți, componente confecționate pentru dispozitive explozive, 64 de încărcătoare, circuite electronice, trei laptopuri, o imprimantă, o unitate PC, trei harddrive-uri externe și 15 imprimante 3D.


Totodată, în urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, bărbatul ar fi conceput și proiectat, arme din material plastic sau polimer, cu caracteristicile armelor letale, de foc, semiautomate folosind echipamente informatice și electronice de proiectare 3D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.