Folcloriștii bănățeni se strâng în EcoHora. Care este scopul lor UPDATE Evenimentul,...

Folcloriștii bănățeni se strâng în EcoHora. Care este scopul lor UPDATE Evenimentul, amânat din cauza condițiilor meteo

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți artiști bănățeni strâng rândurile, în weekend, și participă la o acțiune de ecologizare în zona localității Dumbrăvița.

EcoHora îi aduce laolaltă pe Carmen Popovici Dumbravă, Iasmina Iova, Liliana Laichici, Georgiana Necșa, Mihaela Petrovici, Sebastian Roșca, Adrian Scorobete, Raluca Stanca, Brândușa și Nicolae Stănescu, Felicia Stoian și Dumitru Teleagă.

Acțiunea este programată să înceapă sâmbătă, la ora 9:30, iar locul de întâlnire este strada Conac nr. 51 din Dumbrăvița.

Vor fi prezenți și dascăli ai Școlii de Artă, dansatori și instrumentiști de la Ansamblul Profesionist Banat, angajați ai Centrului de Cultură și Artă Timiș și de la consiliul județean. Organizatorii pun la dispoziție mănuși de unică folosință și saci menajeri.

„Grija pentru mediu este intrinsecă tradiției românești. Gospodăria bănățeană tradițională este ecologică și sustenabilă mult dinainte ca aceste concepte să devină parte a culturii contemporane, la fel și vatra comunității, câmpul sau împrejurimile.


Suntem convinși că vocatia culturală si preocuparea naturală pentru curățenie definesc și astăzi spiritul Banatului și este important să mobilizăm aceste energii. Mă bucur de entuziasmul colegilor mei și sper să ni se alăture cât mai mulți voluntari”, a transmis Liliana Laichici, managerul CCAJT.

Pe de altă parte, Centrul de Cultură și Artă lansează un jurnal online de vacanță în pandemie. Jurnalul se adresează în special celor care locuiesc în zonele rurale și care își primesc copiii sau nepoții în vacanța de vară.

„Îi invităm pe toți să scriem împreună acest jurnal – pornind de la viața tradițională de la țară. În încurajăm pe oameni să coboare din pod sau să scoată din lăzile unde le-au pus la păstrare toate obiectele vechi, specifice zonei Banatului – de la costume, jucării, cărți și fotografii până la vase de bucătărie sau unelte de grădină.

Jurnalul acestei vacanțe altfel va fi un album cu fotografii ale jocurilor copilăriei dintr-o vară atipică: fotografii cu cei mici descoperind tradițiile, obiectele vechi, sau pur și simplu fotografii cu ei jucându-se, îngrijind animale, scăldându-se sau mâncând fructe direct din pomii din grădină”, au transmis reprezentanții CCAJT.

Toate fotografiile primite pe paginile de socializare ale CCAJT vor fi reunite într-un album, iar la toamnă, dacă situația medicală din țară va permite, toți cei care au contribuit vor fi invitați la unul dintre spectacolele centrului de cultură.

UPDATE EcoHora se amână din cauza prognozei meteo nefavorabile. CCAJT urmează să anunțe o dată ulterioară la care se va desfășura acțiunea.

UPDATE 2 Evenimentul amânat acum două săptămâni va avea loc sâmbătă, 1 august 2020, de la ora 9.30, în zona localității Dumbrăvița. Locul de întâlnire pentru acțiunea organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este Dumbrăvița, strada Conac nr. 51. Organizatorii pun la dispoziție mănuși de unică folosință și saci menajeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.