Frumusețile uitate ale Aradului. Cum încearcă o asociație să salveze construcțiile istorice...

Frumusețile uitate ale Aradului. Cum încearcă o asociație să salveze construcțiile istorice neglijate FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-493455260">

Aradul este unul dintre orașele din vestul țării cu un bogat și valoros patrimoniu arhitectural, ajuns însă în avansată stare de degradare din cauza nepăsării autorităților.

Frumusețea celor mai multe case, care reprezintă o parte semnificativă din istoria orașului, fie că sunt mai mult sau mai puțin cunoscute, este umbrită de fațadele scorojite sau renovate fără respectarea unor reguli elementare de restaurare. Refacerea acestora ar reda în bună măsură aerul elegant al orașelor de odinioară dar atât autoritățile locale cât și cei mai mulți dintre proprietari se preocupă în prea mică măsură sau chiar deloc de aceste detalii definitorii care conferă originalitate și farmec unui oraș.

„O casă pe zi” pentru salvarea patrimoniului arhitectural

Proiectul „O casă pe zi”, inițiat de grupul ”Altfel” și început la Timișoara în urmă cu trei ani, care propunea prezentarea unei case de patrimoniu în fiecare zi, în special a celor mai puțin cunoscute, a continuat în anul următor la Arad, unde au fost promovate nu mai puțin de 78 de case, adevărate bijuterii arhitecturale, cu superbe motive decorative care împodobesc fațadele, dare care au ajuns o adevărată rușine din cauza stării deplorabile în care se află.

Asociația Culturală Vernacular a reluat acum proiectul, din dorința de a salva patrimoniul arădean dar și monumente din județ, tratate cu aceeași nepăsare de administrație.

Intervenții la sera castelului din Bulci

Asociația, parte a unei rețele de patrimoniu din care fac parte mai multe organizații, și-a propus ca în acest an, prin proiectul național Ambulanța pentru Monumente sprijinit de A.S.R. Charles, prinț de Wales, să ia măsuri de punere în siguranță a serei castelului de la Bulci, pentru a proteja cât de cât clădirea monument istoric lăsată de autorități să se năruie.

Construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, castelul a fost cumpărat în 1858 de Antoniu Mocioni de la baronul Fechtig-Fechtenberg, iar ultimii proprietari au fost fost fiul său, Zeno Mocioni, și apoi fiului adoptiv al acestuia, Ionel Mocioni Stârcea. Antoniu Mocioni a renovat castelul, adăugând pe fațadă  blazonul familiei, care a supraviețuit, ca prin minune, zelului demolator al comuniștilor.

Deși aflat pe listamonumentelor istorice, castelul, a cărui ultimă destinație a fost cea de spital TBC a spitalului arădean, a fost lăsat în paragină de municipalitatea arădeană care îl are în proprietate, la fel ca parcul imens în care se afla o valoroasă seră, considerată de mulți unică în Europa.

Lucrări de salvare la biserica de lemn din Ionești

Un al doilea proiect este acela de renovare a învelitorii bisericuței de lemn din satul Ionești, comuna Hălmagiu. Biserica ar fi fost adusă la Ionești pe la mijlocul secolului al XIX-lea de la Hălmăgel iar după alte informații la ridicarea ei s-ar fi folosit lemnul unei biserici mai vechi, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

În interiorul bisericii s-au păstrat fragmente de pictură datată la jumătatea secolului al XIX-lea, atribuită de unii unui zugrav local, iar de alții, meșterului Ioan Demetrovici din Timișoara.

Surse foto: facebook.com/ocasapeziarad, glsa.ro, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.