La mulți ani pentru unul din veteranii jazz-ului românesc, Toni Kühn

La mulți ani pentru unul din veteranii jazz-ului românesc, Toni Kühn

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Cosmin Damian

Toni Kühn, unul din veteranii jazz-ului românesc împlinește astăzi frumoasa vârstă de 71 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La mulți ani!

Decanul de vârstă al formației Bega Blues Band, Toni Kühn a fost caracterizat de muzicologul Florian Lungu ca „un nume de referinţă al jazz-ului bănăţean, nu doar ca interpret, ci şi ca un gânditor muzical, dar în acelaşi timp un om de o mare nobleţe sufletească, oricând gata să ajute cu un gând bun şi un sfat înţelept“.

Născut în 1949, Toni a început să studieze ghitara, ca autodidact, din anul 1965. Student între anii 1967-1972, la Facultatea de litere si filozofie a Universităţii din Timişoara, Toni Kühn îndrăgește, în special, jazzul, pe care îl descoperă datorită emisiunii radiofonice a lui Willis Connover, la „Voice of America Jazz Hour”.

În anul 1969, cînd se deschide Clubul de jazz de la Arlus, din Timişoara, Toni Kühn devine prieten şi colaborator al multor muzicieni de jazz timişoreni: Bratu Bănică, Eugen Gondi, Puiu Lazaru, Paul Weiner.

În anul 1978, Toni se accidentează la degetul inelar al mâinii stângi, fapt care îl determină să lase de-o parte ghitara şi să înceapă să cânte la claviaturi, pe care le învaţă tot ca autodidact. Jazzul devine tot mai important pentru Toni Kühn care, reluând evoluţiile la ghitară, participă cu „Eugen Gondi Trio” la Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu, în anul 1981. În anii 1981-’82, el devine membru al celebrei formaţii jazz-rock „Post Scriptum”, cu care face numeroase turnee prin țară, muzică de film și un foarte apreciat LP. Toni este invitat, adeseori, să evolueze împreună cu Johnny Răducanu, cel care, în anul 1987, îl aduce, în cadrul cvartetului condus de Gondi, la Tescani, la Festivalul „Enescu, orfeul moldav”. În anul 1990, Toni este invitat de trupa „Bela Kamocsa Trio” la Festivalul internaţional de la Debrecen, Ungaria, cel mai respectabil, la timpul său, din estul Europei.

În anul 1995, Toni este poftit de Dan Ionescu să ocupe scaunul de keyboards din grupul „Dan Ionescu Electric Version”. Cu această formaţie, Toni participă la „Festival de la Musique Europeenne”, din Privas – Franţa, în 1996. După emigrarea liderului, Johnny Bota îi păstrează componenţa, redenumind trupa „New Version” care rămâne activă în perioada 1997-1999, cântând, îndeosebi, la primul club de jazz privat din România, condus de jazzmanul Liviu Butoi, „Pod 16”.


Concomitent, Toni face parte din formaţia „Moody Stuff”, cu care imprimă două cd-uri. Kühn este deosebit de activ în numeroasele şi, din păcate, efemerele cluburi de jazz: Pod 16, Flamingo şi Club 30 din Timişoara, Tivoli din Lugoj; Frontiera din Arad, Rock Only, Lăptaria lui Enache, Art Club, Hard&Heavy şi Bizar din Bucureşti; Diesel şi Rolland Garros din Cluj.

În anul 1998, Toni Kühn începe colaborarea cu Bega Blues Band, cu care concertează la Suceava, Botoşani, Bucureşti şi Timişoara. În 1999 și 2000, Toni cântă din nou la ghitară în Baumann Quartett (Edy Jack Neumann, Tavi Scurtu, Uțu Pascu), cu numeroase concerte, mai ales în București. Odată cu înfiinţarea Facultăţii de jazz şi pop „Richard Oschanitzky” de la Universitatea Tibiscus – Timişoara, Toni Kühn predă, ca lector, ghitara şi armonia de jazz. Kühn se bucură de o colaborare îndelungată cu Liviu Butoi în variate formule și proiecte. Anul 2010 este cel în care Toni este cooptat în formaţia Bega Blues Band. În anul 2013, în cadrul unui concert special, la împlinirea a 30 de ani de existenţă BBB, primește din partea Primăriei municipiului Timişoara, Diploma de Excelenţă „pentru întreaga activitate muzicală şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume.” În anul 2012, un concert legendar la Bucureşti Jazz Ro îl aduce pe Jack DeJohnette la Sala Radio, într-o formulă care reuneşte unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului. În deschidere, Toni cântă împreună cu Mihai Iordache Group.

La Festivalul de Jazz Gărâna, Toni participă cu Eugen Gondi, Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Istvan Gyarfas; „Moody Stuff”, „Acum”, „Post Scriptum”, „Tiberian Quartet”, Bega Blues Band; Liviu Butoi Quartet featuring Luiza Zan, cu formația Iordache. În 2014, Toni evoluează cu Cvartetul „Aisha” (Teodora Enache, Liviu Butoi, saxofoane, Toni Kühn, ghitară şi clape, Arnault Cuisinier, contrabas), la „My Unique Jazz Festival, Jazz aus Europa” – Berlin.

Printre numele importante de jazzmani români cu care a cântat Toni Kühn se numără Johnny Răducanu, Marius Popp, Eugen Gondi, Dan Ionescu, Bela Kamocsa, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Johnny Bota, Miși Farcaș , Teodora Enache, Luiza Zan, Nicolas Simion, Decebal Bădilă, Victor Miclăuş, Pedro Negrescu, Sasha Bota, Alex Man, Tavi Scurtu, Dan Mitrofan, Michael Acker, Cristina Pădurariu, Mihai Iordache, Edi Neumann, Cristian Belei, iar dintre cei străini: Brian Torff, Burton Greene, Florence Melnotte, Benjamin Duboc, Edward Perraud, Arnault Cuisinier, Pierre de Trégomain, Tom Smith, Rick Condit, David Wilczewsky, FJ Mikuta, Milcho Leviev.

1 COMENTARIU

  1. De ce nu se mai reunește trupa celebra post scriptum în București sau Timișoara? Tony, Doru, Tiberiu ladner, Liviu butoi, din păcate fara Mircea marcovici nu ar putea sa se adune în pod 16 sau în club a sau la sala palatului într-un mare show după 1981? Pun și eu o întrebare legata de Doru apreotesei și de uriașa sa activitate muzicală! Doru Ionescu ce faci? Tu îl cunoști pe Doru și Tony bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.