Lucrări semnate de importanți artiști bănățeni, donate Muzeului Banatului de o timișoreancă...

Lucrări semnate de importanți artiști bănățeni, donate Muzeului Banatului de o timișoreancă trecută recent în neființă FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

Patrimoniul Muzeului Național al Banatului s-a îmbogățit recent cu o valoroasă colecție de artă, care a aparținut artistului plastic și bijutierului Marieta Pamfil, fiica celebrului psihiatru Eduard Pamfil, fondator al disciplinei de psihiatrie la Timișoara, creator al psihiatriei antropologice și reprezentant ilustru al elitei culturale din a doua jumătate a secolului trecut, și a Olgăi Szuits, elevă a lui Julius Podlipny, la clasa căruia a studiat desenul, muză a pictorului Ștefan Szönyi în anii interbelici și prietenă a artiștilor și colecționarilor de artă.

Marieta Pamfil, care s-a stins din viață cu puțină vreme în urmă, a lăsat muzeului, prin donație testamentară, 11 lucrări de artă – pictură, grafică și sculptură – semnate de importanți artiști bănățeni din prima jumătate a secolului trecut, printre care și lucrări care au aparținut mamei sale.

Lucrările sunt expuse, începând de astăzi, la bastionul Theresia din strada Martin Luther nr. 4, prin grija muzeografului Marius Cornea, cel care s-a ocupat de preluarea colecției, și vor putea fi admirate în următoarele zile de publicul larg. Sâmbătă, 18 iulie, ora 11.00, în cimitirul din strada Stuparilor, va avea loc parastasul de 40 de zile de la încetarea din viață a Marietei Pamfil, după care cei prezenți și nu numai îi vor putea aduce un omagiu la  muzeu, în mijlocul lucrărilor pe care le-a prețuit și le-a dăruit cu atâta generozitate unei instituții de cultură, pentru a încânta generațiile următoare iubitoare de frumos.

1 COMENTARIU

  1. Foarte dezamagit. Am venit din Constanta cu familia cu trenul, 3 zile doar sa facem selfie cu “Balaurul” domnului Nicu Robu dar nu era . Rusine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.