Managerul unui spital care tratează pacienți COVID-19 a obţinut în instanţă anularea...

Managerul unui spital care tratează pacienți COVID-19 a obţinut în instanţă anularea a două ordine emise de ministrul Sănătății

1
DISTRIBUIȚI

Managerul unui spital COVID-19 din România a obţinut în instanţă anularea a două ordine emise de Nelu Tătaru, în timpul stării de alertă.

În plină epidemie, autorităţile din România joacă „ping-pong” cu managerii spitalelor unde sunt trataţi pacienţii infectaţi cu SARS-COV2, a transmis Mediafax. La spitalul suport COVID din Caransebeş, de exemplu, unde acum sunt internate 18 persoane, managerul a fost schimbat de cinci ori în patru luni.

Adrian Cican, managerul spitalului, a fost revocat din funcţie în luna aprilie de ministrul Sănătăţii, iar în locul lui a fost numit un alt director. Acesta a fost revocat din funcţie de primarul Caransebeşului, Felix Borcean, care spune că deciziile ministrului Sănătăţii sunt cu „iz politic”.

„Domnul manager Cican a fost înlocuit, a fost revocat de către ministrul Sănătăţii, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, cu iz politic aş adăuga eu, fără să mă feresc, pentru că aici este judeţul lui Marcel Vela. (…) Vor să inducă ideea că eu aş avea de pierdut”, a declarat Felix Borcean, primarul Caransebeşului.

Dispoziţia primarului a fost atacată în instanţă de prefectul de Caraş-Severin, Cristian Gâfu, iar managerul Cican a fost suspendat din nou.

„Conform legislaţiei în vigoare, spitalele sunt la Ministerul Sănătăţii, iar atributul de numire şi de încetare a activităţii de manager aparţine Ministerului Sănătăţii, şi nu autorităţilor publice locale sau judeţene”, a spus Cristian Gâfu, prefect de Caraş-Severin.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu se bazează pe Ordonanţa 70 din 14 mai, care reglementează măsurile ce trebuie luate în starea de alertă.

Adrian Cican, managerul suspendat al Spitalului suport Covid Caransebeş, invocă Legea 55/2020 care a intrat în vigoare în 18 mai.


Cican s-a adresat instanţei, iar judecătorii Curţii de Apel Craiova i-au dat dreptate şi au anulat cele două ordine emise de Nelu Tătaru în timpul stării de alertă.

„Va duce la un precedent extrem de periculos în România. În sensul că un manager de spital este destituit printr-un act samavolnic, vine printr-o hotărâre judecătorească a Înaltei Curţi, revine pe funcţie şi nu mai poate fi schimbat timp de 2-3 ani până se va soluţiona pe fond recursul celorlalte ordine”, a declarat Adrian Cican, managerul suspendat al Spitalului de Urgenţă Caransebeş, citat de Mediafax.

Hotărârea nu este definitivă.

Conform portalului Curţii de Apel Craiova, „Admite, în parte, acţiunea formulată. Dispune anularea Ordinelor Ministrului Sănătăţii nr. R541/29.04.2020 şi nr. R542/29.04.2020. Respinge cererea de anulare a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. R668/15.05.2020, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea privind despăgubirile materiale şi obligă pârâtul Ministerul Sănătăţii să plătească reclamantului drepturile salariale stabilite conform contractului de management 34996/12.12.2019 şi actului adiţional nr.1, începând cu data de 29.04.2020 şi până la data de 12.05.2020, data expirării efectelor contractului“.

Între timp, în 21 iulie, ministrul Sănătăţii a numit un nou manager la Spitalul de Urgenţă din Caransebeş.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. Popescule, esti cam tolomac. Al treilea ordin, cel care conta si care-l durea rau pe managerul schizofrenic nu a fost anulat de instanta si e in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.