Mihai Gafencu despre „negaționiștii” Covid-19: Nu sunt capabili să proceseze informația existenței...

Mihai Gafencu despre „negaționiștii” Covid-19: Nu sunt capabili să proceseze informația existenței acestei boli și sunt manipulați masiv. Ce spune despre revenirea la starea de urgență

0
DISTRIBUIȚI

Medicul pediatru Mihai Gafencu este de părere că „țara noastră a luat-o unpic razna la numărul de cazuri” a celor infectați cu coronavirus din cauză că există o opoziție foarte mare față de respectarea regulilor care vizează distanțarea și purtarea măștii de protecție.

Invitat într-o emisiune TV, Mihai Gafencu s-a arătat indignat de existența teoriilor potrivit cărora nu există coronavirus, în contextul în care cei care le adoptă pun în pericol viața celor din jurul lor, nerespectând recomandările făcute de specialiști în această perioadă.

„Ce e clar e că e o viroză. Că e scăpată dintr-un laborator sau că vrem să facem întotdeauna din absolut orice o teorie a chibritului și să fim paranoici și să spun că nu știu ce ocultă mondială a scăpat virusul ca să scadă turismul. (…) Uneori mă pot amuza, alteori rămân așa siderat de cât de tâmpă poate să fie calea gândirii unora (…)

Dar dacă avem oameni care neagă existența virusului până și în lumea politică, dacă avem formatori de opinie care spun că nu există acest virus pe care noi îl studiem… și vine un agramat și îți spune de la tribuna cea mai înaltă a țării că nu există, că tu ceea ce vezi în microscop nu există. Și probabil că nu există. Că dacă ei, săracii, au făcut carte la apelul de seară și cu cartea pe genunchi, pentru ei e o incapacitate funcțională de a înțelege ceea ce noi vedem la microscop. Unde e minte puțină nu poate să fie înțelegere. Nimic nou sub soare”, a declarat Mihai Gafencu, invitat la Sud Vest TV.

Medicul a prezentat mai multe argumente pentru care numărul celor care se infectează cu coronavirus este în creștere. În opinia sa, cei care nu cred în existența virusului „nu sunt capabili să proceseze informația existenței acestei boli, pe lângă faptul că sunt manipulați masiv de unii care nu doresc să se înțeleagă – să stea lumea liniștită, să nu consume bezmetic, ci pur și simplu să își întindă o mască pe față atunci când intră într-un spațiu închis”.


„(…) Ce-i atât de greu să înțelegem că nu trebuie să ne scuipăm vorbind unul în fața celuilalt? (…) Parcă ne luptăm împotriva spălatului pe mâini. Oricum suntem țara cu cel mai mic consum de săpun pe cap de locuitor. Acum suntem și cei mai revoltați, că nespălați fiind, trebuie să ne spălăm pe mâini”, a explicat Gafencu.

„Nu cred că trebuie reintrodusă starea de urgență”

Mihai Gafencu opinează că România nu trece acum prin al doilea val al pandemiei, „ci este o cocoașă a primului val. Pentru că al doilea val va veni într-adevăr probabil, în momentul doi. Care va fi ăla… nu știu”.

„Nici nu avem cu ce să ne comparăm. Avem o singură comparație recentă istoric gripa așa zis spaniolă și rămasă așa, chit că nu Spania a dat această gripă (…). Doar Spania a relatat corect și repede prin presa neaservită. Pentru că vedeți că ceea ce am pierdut mult în ultimii ani este presa care a devenit aservită. Se scrie majoritar la comandă. De o parte sau de alta. Și atunci  normal că adevărul e undeva acolo, dar niciodată în presă”, a spus Gafencu.

Cu privire la reinstituirea stării de urgență, profesorul apreciază că acest lucru nu ar fi oportun din punct de vedere economic.

„Starea de urgență ar destabiliza major o societate aflată în prag de alegeri și ar aduce pierderi economice. Trebuie să ne măsurăm puterile cu acest virus prin măsuri utile și neconsumptive de energie pentru țară. Și sunt multe lucrurile care încă nu s-au făcut: testarea în masă ar fi una. Schimbarea tipului de testare ar fi o alta. Izolarea focarelor agresive ar fi o alta, interzicerea unor tipuri de activități (…) Nu putem să lăsăm liberi oamenii pe străzi numai pentru că așa credem noi că putem interpreta niște legi. (…) Sigur că drepturile omului la liberă circulație sunt îngrădite de anumite măsuri luate de guverne.

(…) Să declari anticonstituționale niște lucruri care îți încalcă un drept oarecare ție ca individ, dar omului din fața ta îi poate încălca dreptul la sănătate și poate chiar la viață, care sunt drepturi fundamentale, înseamnă o interpretare atât de nătângă a legii și atât de împotriva omului care te plătește pe tine jurist din curți constituționale a unei țări cu cârma ruptă încât ca medic nu pot decât să mă mir, să mă uimesc non stop”, a mai spus Gafencu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.