Ministerul Culturii despre situația de la Asociația TM 2021: Suntem pregătiți pentru...

Ministerul Culturii despre situația de la Asociația TM 2021: Suntem pregătiți pentru orice schimbare, atâta vreme cât ea aduce plus valoare Timișoarei și României

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Ministerul Culturii

Într-un răspuns pentru PRESSALERT.ro, Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii, afirmă că instituția este pregătită pentru orice schimbare, câtă vreme „aduce plus valoare Timișoarei și României”. Vă reamintim că autoritățile locale intenționează să preia controlul Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, primarul Robu declarându-se total nemulțumit de direcția în care se îndreaptă proiectul.

„Capitala Europeană a Culturii 2021 este o acțiune europeană, asumată la nivel național, de valorificare a potențialului cultural și creativ. În 2016, titlul a fost câștigat de Municipiului Timișoara. Suntem în contact cu reprezentanții administrației locale și cu Asociația TM2021 și vom susține varianta pe care timișorenii… și toţi românii, de altfel, o agreează cel mai bine.


Este o perioadă în care câștigul va fi al celui care se adaptează, dar fără a face rabat la calitate și la sănătatea oamenilor. Ministerul Culturii este pregătit pentru orice schimbare, atâta vreme cât ea aduce plus valoare Timișoarei și României. Există precedent cu privire la reformarea în plan naţional a structurilor de coordonare a programului, însă fiecare oraş care a deţinut titlul CEaC a fost nevoit să evalueze şi să decidă care este planul de acţiuni potrivit și care s-a pliat nevoilor şi provocărilor specifice”, a declarat Mihai Firică.

Întrebat cât de oportună este acum intervenția, sub această formă, a primarului Timișoarei, secretarul de stat a răspuns: „Cultura reprezintă o formă de reziliență pentru orice comunitate, însă nu trebuie să fie lăsată în voia inerției. Acțiunea CEaC are nevoie de decizii ferme pentru ca succesul ei să fie real. Având în vedere că întreg proiectul va suferi modificări cauzate de criza COVID-19, trebuie trasate noi linii de implementare, iar decizia de a schimba modalitatea de implementare a acestuia trebuie să fie a Municipiului Timișoara, câștigătorul titlului din 2016. Această situație va fi rezolvată împreună cu sprijinul Comisiei Europene, bineînțeles. Decizia de reorganizare a implementării programului a fost o recomandare a juriului european încă de la câștigarea titlului de către Timișoara. Dorința de a avea, însă, o guvernare participativă și de a atrage întreaga comunitate a generat speranțe și perspective noi”, a spus Firică.

Oficialul a mai explicat faptul că imediat după ce intențiile exprimate public ale autorităților locale vor fi definitivate, Ministerul Culturii va avea în vedere modificările legislative privind implicarea în programul Timișoara – Capitala Europeană a Culturii. „Ministerul Culturii a fost și va fi mereu partener al acestei acţiuni europene, transformat în program național”, a conchis Firică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.