Modificările cheie ale statutului prin care Nicolae Robu a vrut să devină...

Modificările cheie ale statutului prin care Nicolae Robu a vrut să devină stăpânul absolut al Asociației Timișoara 2021. Cum se bat cap în cap modificările propuse

1
DISTRIBUIȚI

 

Scandalul declanșat de Nicolae Robu, după ce a anunțat cu de la sine putere că primăria se va retrage din cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și va crea o structură care să se ocupe de proiect, este de fapt rezultatul nemulțumirii acestuia că nu a reușit să impună comitetului director aprobarea modificărilor statutului. Toate propunerile s-au făcut în secret, fără niciun fel de dezbatere, și au fost puse pe masa board-ului în ultimul moment. Practic, prin aceste modificări, Nicolae Robu, care acum este președinte onorific al Timișoara 2021, devine principalul deținător al puterii în asociație și controlează tot ce se întâmplă, având puteri și peste ale adunării generale.

Conform modificărilor de statut, ”președintele onorific, în persoana Primarului Timișoarei”, a devenit unul dintre organele de conducere, administrare şi control ale asociaţiei, alături de adunarea generală, consiliul director, directorul executiv sau comisia de cenzori.


De asemenea, a fost eliminată prevederea că adunarea generală a asociației numește și revocă președintele onorific al asociației. Cu toate acestea, la alt articol se precizează faptul că președintele executiv ”are atribuţii de reprezentare simbolică a Asociației și nu poate angaja din punct de vedere juridic Asociația”. Contradicția între rol de conducere și reprezentare simbolică este evidentă. De asemenea, în noul statut se prevede că ”Directorul Executiv este numit de Primarul Municipiului Timișoara, unitate administrativ-teritorială direct beneficiară a Proiectului și principal responsabilă pentru moștenirea acestuia”, iar în alt articol se prevede că demiterea directorului executiv poate fi demis de primar la propria inițiativă sau la propunerea adunării generale a asociației. În acest moment, directorul executiv este numit sau revocat de comitetul director și subordonat acestuia.

O altă modificare cheie în statut a fost cea prin care directorul executiv al Timișoara 2021, Simona Neumann, devenea cel de al nouălea membru al consiliului director, care până acum avea rol de a controla activitatea acesteia. Practic, directorul executiv nu mai poate fi controlat de nimeni. De asemenea, deciziile în cadrul consiliului director, conform variantei agreate de primarul Robu, se vor lua cu jumătate plus unu dintre cei prezenți la ședință, nu cu jumătate plus unul din numărul total al membrilor board-ului. De asemenea, o nouă prevedere spune că adunarea generală a asociației este valabilă când sunt prezenți minim o treime dintre membrii, nu jumătate plus unu ca până acum.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.