O valoroasă piesă de tezaur ce datează din secolele XVII-XVIII, expusă virtual....

O valoroasă piesă de tezaur ce datează din secolele XVII-XVIII, expusă virtual. Unde poate fi admirată

0
DISTRIBUIȚI

O valoroasă piesă de tezaur din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, recent restaurată în laboratorul instituției, este expusă online pe pagina de Facebook a muzeului și pe site-ul acestuia.

Exponatul care poate fi admirat virtual este o pafta din argint aurit descoperită în apropierea localității Nălațvad, parte componentă a orașului Hațeg și a fost datată de specialiști ca aparținând secolelor XVII-XVIII.

Piesa, realizată prin tehnica gravării, este alcătuită din două părți, fiecare cu o lungime de peste 15 centimetri, o lățime care depășește cu puțin cinci centimetri și o greutate de aproape 460 de grame.


Cele două părți componente au o ornamentație identică, reprezentată de motive florale și vegetale stilizate ale florilor și frunzelor de Piciorul cocoșului.

Aurirea obiectului s-a păstrat intactă, dar argintul din partea interioară a paftalei a fost puternic corodată, degradarea piesei fiind stopată prin procesul de restaurare la care a fost supusă de Mihaela Beceanu, expert restaurator metal. Acum, după ce și-a recăpătat farmecul de odinioară, piesa poate fi admirată în întreaga ei strălucire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.