Pădurea Verde, parc pentru plimbări și relaxare. Anunțul ministrului Mediului la Timișoara

Pădurea Verde, parc pentru plimbări și relaxare. Anunțul ministrului Mediului la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Pădurea Verde ar putea fi transformată într-un parc. Deocamdată există doar o intenție în acest sens, potrivit căreia pădurea să treacă din administrarea statului în cea a administrației publice locale, apoi să fie regândită ca un spațiu de relaxare pentru timișoreni. Anunțul a fost făcut, în această dimineață, de ministrul Mediului Costel Alexe, prezent la Timișoara.

Pădurea Verde este în prezent în administrarea Romsilva.

„Ministerul Mediului susţine trecerea din administrația publică a statului în administrarea publică a UAT Timișoara a pădurii verde. După ce vom rezolva chestiunile tehnice cu cei de la Ministerul Justiţiei, am încrederea că primarul și echipa de la Consiliul Local vor găsi resursele necesare să traseze aleile, să monteze băncile, sursele de iluminat, să realizeze pistele de biciclete sau pentru alergare, evident, cu materiale prietenoase cu mediul şi timişorenii vor putea să beneficieze de acest lucru”, a declarat, Costel Alexe.

Potrivit ministrului, Ministerul Justiției trebuie să avizeze acest transfer.


De altfel, el spune că a solicitat Romsilva să identifice toate județele în care asemenea păduri pot deveni locuri în care populația să se relaxeze.

În context, primarul Nicolae Robu a spus că atunci când transferul se va produce efectiv, municipalitatea nu se va zgârci în a investi în zonă.

„Dacă Timișoara are copaci puțini pe cap de locuitor, dacă Timișoara are spațiu verde puțin pe cap de locuitor, acum, așa cum văd tot felul de cifre, atunci ar trebui ca 90% din orașele din Europa să fie cu tablă «interzis de viețuit în ele». Hai să fim serioși! (…) E o frustrare a noastră a timișorenilor că de amar de vreme ea (n.r, Pădurea Verde) nu ne aparține. În momentul în care va fi transferată la municipiul Timișoara va deveni pădure parc și vin și cu această ocazie cu angajamentul ferm al municipalităţii de a investi atât cât trebuie, fără să ne zgârcim, pentru a pune în valoare o asemenea comoară pe care Timișoara o are moștenire. Suntem pe procedură şi sperăm cât de curând să putem să facem o inaugurare a transferului pădurii”, a precizat Nicolae Robu.

Situată în nord-estul Timișoarei, Pădurea Verde se întinde pe o suprafață de peste 700 de hectare, din care peste 90% sunt în proprietarea statului român, restul aparținând primăriei. A fost amenajată pentru prima dată în 1860, de Serviciul Silvic Maghiar. În 1947 a fost inclusă în Ocolul Silvic Timișoara.

Pădurea este străbătută pe o distanță de 2,6 km de pârâul Behela, un afluent al Canalului Bega. Aici există arbori care au și până la 120 de ani și mai multe specii de plante rare, printre care orhideea. În Pădurea Verde sunt amenajate grădina zoologică și Muzeul Satului. Tot acolo este și monumentul Rezistenței anticomuniste.

Tema transformării pădurii într-un parc nu este una nouă. Ea a fost lansată în spațiul public încă din 2012, când mai mulți timișoreni și-au exprimat această dorință. Opiniile lor au fost prezentate în cadrul unei audieri publice organizată de Academia de Advocacy.

1 COMENTARIU

  1. Timișoara are puțini copaci și spațiu verde pe cap de locuitor pentru că Primăria a tăiat copacii și a betonat sau construit pe spațiul verde. Uitați-vă cum se taie zilele acestea copacii din spatele liceului sportiv și de la Tipografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.