Parc arheologic la Cetatea de la Herneacova. Ce comori ascunde locul și...

Parc arheologic la Cetatea de la Herneacova. Ce comori ascunde locul și care este planul de revitalizare a zonei

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Nu departe de Timișoara, pe partea superioară a unui promontoriu aflat pe raza satului Herneacova, într-un cadru natural extrem de pitoresc, există o fortificație de pământ pe care localnicii o numesc de multă vreme „Cetatea” sau „Cetatea turcească” și al cărei loc este marcat cu o cruce.

Un centru de putere din prima vârstă a fierului

În anii ʹ70 ai secolului trecut, regretatul arheolog Florin Medeleț a făcut aici primele sondări, iar după anul 2000, o echipă de arheologi de la Muzeul Banatului a început cercetarea sistematică a sitului, iar fragmentele ceramice, lucrate cu mâna, aparțin primei vârste a fierului, dar unele artefacte indică și o posibilă locuire mai târzie.

Dealul pe care se afla fortificația are o poziție strategică, la confluența pârâului Băcin cu valea care vine de la Sălciua Nouă, de unde putea fi supravegheată întreaga vale a pârâului.

Fortificația avea un val dublu și șanțuri de apărare care împrejmuiesc o suprafață de 5 hectare și ale căror urme încă se mai văd în teren. Ea pare să fi fost un centru de putere asemănător cu fortificația hallstattiană de la Remetea Pogănici, care aparține de comuna cărășeană Fârliug, astfel de fortificații fiind semnalate în Europa centrală în mileniul I î. Ch., în perioada unor mari mișcări de populații.

Proiect cultural pentru amenajarea unui parc arheologic

„Cetatea” de la Herneacova ar putea fi un important punct de atracție turistică în zona dealurilor Lipovei, printre multe alte locuri de interes cum ar fi centrul de agrement și echitație din Herneacova, viile și cramele Recaș, frumoasa Vale a Gherteamoșului dintre Herneacova și Stanciova, peisajele îmbietoare pentru drumeții pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, lacul de la Ianova, un loc foarte îndrăgit de pescari, dar și fortificațiile medievale de pământ de la Stanciova-Grădiște și Ianova, valul de pământ care trece prin vestul Herneacovei, unic în peisajul bănățean, arhaicul sat Sălciua Nouă sau ceea ce a mai rămas din străvechiul sat Nadăș, astăzi aproape părăsit, care se însuflețește în fiecare an, în a doua duminică după Rusalii, când sute de „fii ai satului” revin acasă.

O echipă de arheologi de la Universitatea de Vest, împreună cu studenți de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara au inițiat un proiect cultural pentru mediul rural, pentru a pune în valoare cetatea de la Herneacova prin amenajarea unui parc arheologic, așa cum există în multe locuri din Europa.

Un astfel de parc ar crește potențialul turistic al întregii zone prin valorificarea trecutului istoric, a frumuseților naturale și a particularităților arhitecturii rurale locale.

Un muzeu al epocii fierului, vestigii in situ și reconstituiri ale vechii așezări

Vestigiile descoperite până în prezent vor putea fi vizitate chiar dacă săpăturile vor continua, iar parcul amenajat aici ar avea „locuitorii” săi, cu propriile tradiții și evenimente și îi vor purta pe vizitatori într-un trecut îndepărtat, cu obiceiuri străvechi. Tot aici ar urma să fie amenajat și un muzeu arheologic în care vor fi expuse obiectele descoperite în sit dar și monitoare care vor prezenta reconstituiri 3D ale artefactelor și ansamblurilor de locuire descoperite.

După încheierea campaniilor de săpături, aici va rămâne un muzeu specific pentru cultura epocii fierului, dar va exista și o zonă de vestigii in situ. În parcul tematic ar urma să fie construite case tipice epocii fierului și ateliere de meșteșugari, folosindu-se tehnici de construcție din acea epocă și butaforii care vor reconstitui, la scară reală, aspecte din viața de zi cu zi a locuitorilor de atunci cu ajutorul unor manechine și imitații de piese arheologice.

Ineditul parc arheologic, care ar păstra, în mod simbolic, memoria locului, ar deveni un punct de atracție central în peisajul pitoresc al dealurilor Lipovei, cu numeroase locuri de agrement unde pot fi organizate diferite evenimente, precum plimbări cu bibicleta, expediții de vânătoare, concursuri de zbor cu parapanta, și alte competiții sportive sau educative.

Proiectul propune și amenajarea unui laborator arheologic pe durata săpăturilor, pentru studierea și analizarea descoperirilor, dotat cu o sală multifuncțională de conferințe, cursuri sau simpozioane. Vizitatorii vor avea acces pe șantierul arheologic și vor putea face o incursiune în trecut, prin posibilitatea de a lua parte la săpăturile propriu-zise, familiarizându-se astfel cu această importantă disciplină auxiliară a istoriei.

Dacă proiectul cu fortificația de la Herneacova-Cetate în prim-plan va fi dus la bun sfârșit, ar putea fi revitalizată întreaga zonă și ar fi integrate într-un circuit cultural și vestigiile istorice din apropiere.

Inițiatorii proiectului sunt de părere că un asemenea imens parc de recreere cu caracter cultural ar putea constitui, totodată, un model pentru proiecte asemănătoare în întreaga țară.

(Surse foto: wikipedia, bikemap.net, infomusic.ro, turismtimis.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.