Planul USR pentru renașterea cartierelor istorice din Timișoara: 50 de clădiri reabilitate...

Planul USR pentru renașterea cartierelor istorice din Timișoara: 50 de clădiri reabilitate în următorii patru ani

1
DISTRIBUIȚI

USR Timișoara își propune să reabiliteze 50 de clădiri istorice din orașul de pe Bega, în următorii patru ani. Dominic Fritz, candidatul Alianței USR+PLUS la Primăria Timișoara, a prezentat astăzi, un plan în patru pași, pentru renașterea patrimoniului orașului.

„Acești opt ani din administrația Robu sunt opt ani pierduți, sunt un eșec și ce doare cel mai mult e că nici măcar clădirile care sunt în proprietatea primăriei nu sunt administrate așa cum trebuie. Primăria Timișoara de fapt este o frână pentru reabilitare. (…) Este o situație total absurdă și ce e și mai frustrant este că la începutul mandatului său, domnul Robu nu a pornit de la zero. A pornit cu un proiect. Acolo în colț (n.r, în Piața Traian) este
Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Clădirilor Istorice, un centru de reabilitare, acest centru a fost reabilitat, a fost făcut un birou acolo și din 2013 un an după ce domnul Robu a devenit primar s-a închis. Ăsta este simbolul perfect pentru interesul sau dezinteresul administrației Robu”, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă susținută în Piața Traian, candidatul USR+PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Fritz.

Planul USR+PLUS presupune patru pași pentru renașterea patrimoniului istoric al Timișoarei. Primul pas se referă la crearea unui departament în cadrul Primăriei Timișoarei care să  centralizeze toate clădirile istorice din cartierele Elisabetin, Iosefin, Fabric și Cetate și să identifice zonele prioritare.

Al doilea pas – materializarea unui parteneriat activ între primărie și proprietarii clădirilor, care să presupună crearea unui birou de consultanță tehnică, juridică și financiară pentru asociațiile de proprietari.


În plus: „în clădirile unde Primăria Timișoara deține cel puțin un apartament sau mai multe, de acum încolo, cel puțin din ziua în care o să fiu primarul Timișoarei, Primăria Timișoara o să plătească cotă parte pentru fondul de reparații, inclusiv amendă, daca acea clădire va fi supraimpozitată”, a explicat Fritz.

Al treilea pas – existența unor reguli clare pentru aceste cartiere. „Fiecare poate să își pună pe geam afișe cum vrea și trebuie să existe niște reguli clare, până la interzicerea unor activități în aceste centre istorice. Nu vrem să avem în Cetate o casă de pariuri, amanet”, a mai spus Fritz.

Iar, în fine, a patra axă se referă la finanțarea inteligentă. „Noi propunem un trust timișorean pentru patrimoniu, care, pentru început, pentru următorii patru ani, va fi dotat cu 10 milioane de euro și din acești bani o să vrem să împingem renovarea a cel puțin 50 de clădiri în Timișoara. În acest trust, toate chiriile obținute de primărie din zonele istorice, toate veniturile din supraimpozitare o să revină în acest fond și așa o să și crească”, a explicat Fritz.

Cât despre supraimpozitarea clădirilor, Dominic Fritz a spus: „Momentan, această supraimpozitare a devenit un scop în sine. O posibilă amendă trebuie să fie la sfârșitul unui proces lung de susținere a proprietarilor atât financiar, cât și tehnic.”

Cu privire la Piața Traian, Dominic Fritz a spus că spațiul ar trebui să renască cu târguri tradiționale. „Nu cred că e un loc potrivit pentru concerte de manele. Nu aș exclude să se facă și un concert în cadrul unui festival mai mare, dar important este să ne gândim care este rolul cultural pentru cei care stau aici. Vrem să dezvoltăm un plan clar de dezvoltare și regenerare urbană în care sunt implicați și cei care stau aici. Ce mi-e foarte clar e că aceste căsuțe foarte frumoase de lemn nu au ce căuta aici pe termen lung.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.