Planul USR pentru Timișoara curată: o mie de noi coșuri de gunoi,...

Planul USR pentru Timișoara curată: o mie de noi coșuri de gunoi, scrumiere în parcuri și detectivi de mizerie

2
DISTRIBUIȚI

Lipsa de curățenie în Timișoara este o lipsă de respect la adresa cetățenilor și este generată de o administrație proastă, este de părere candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara.

Dominic Fritz a prezentat, astăzi, un plan „pentru zero gunoi în Timișoara”, un plan care are la bază 3 aspecte: responsabilizarea cetățenilor, responsabilizarea administrației și deșeurile ca o sursă de prosperitate – colectare selectivă și economie circulară.

„Curățenia este un semn al respectului, în cazul nostru – lipsa de respect față de cetățeni. Nu suntem condamnați să trăim într-un oraș murdar. Este alegerea noastră. Timișoara poate să fie la fel de curată ca și oricare alt oraș frumos din Occident. Vreau să propun un contract cetățenilor, un contract în care și cetățenii trebuie să fie responsabili, și administrația trebuie să fie responsabilă. Rânduiala bănățeană se va întoarce la Timișoara. Faptul că Timișoara arată cum arată este o consecință directă a proastei administrații, a felului în care s-au făcut contractele de salubrizare. Nu este un blestem căzut din cer”, a declarat, astăzi, Dominic Fritz.

Acest contract la care face referire Fritz, între cetățeni și administrație, este conturat în zece puncte. Primul punct se referă la educația cu privire la gestionarea deșeurilor de care ar trebui să aibă parte inclusiv preșcolarii. Fritz spune, de asemenea, că este esențial ca programele de curățenie din oraș să fie publicate periodic, la fel și promovarea unor campanii de informare cu privire la colectarea selectivă, de exemplu.

Un alt punct în planul contracandidatului Nicolae Robu la Primăria Timișoara prevede montarea a o mie de coșuri de gunoi în oraș, mai ales în cartiere, a unor scrumiere publice și a unor căsuțe pentru tomberoane.


Fritz consideră că și sancționarea celor care fac mizerie în oraș este importantă, „nu ca un scop în sine, ci ca un mijloc atunci când administrația a făcut tot posibilul și cetățenii nu sunt responsabili”.

Fritz spune că va crea o echipă cu 20 de polițiști locali – „detectivi ai gunoaielor”. De asemenea, cetățenilor le va fi pusă la dispoziție o aplicație unde oamenii pot reclama acțiunile de abandonare a gunoiului.

Alte puncte din plan: plătește pentru cât arunci, monitorizarea salubrizării, șantiere fără praf, stație de fermentare a deșeurilor și achiziții verzi.

USR Timișoara are în plan și să rediscute contractele pe care administrația le are încheiate cu operatorii de salubritate, trei la număr: unul pentru colectarea deșeurilor menajere de la agenții economici și instituții, altul pentru salubritatea stradală și al treilea pentru colectarea deșeurilor verzi și a materialelor de construcții.

„Suntem primul, dacă nu cumva și singurul oraș din România, care are contract cu trei firme de salubritate diferite și parcă suntem ca în proverbul acela «copilul cu două moașe rămâne cu buricul nelegat». (…) Documentele de licitație pentru serviciul de salubrizare sunt prost întocmite de biroul din primărie, la fel și contractele. Mijloacele pentru curățenie sunt destul de precare, cele mecanizate sunt insuficiente, măturatul străzilor se face superficial, iar subdimensionarea infrastructurii de curățenie duce la o frecvență mult mai redusă a curățeniei pe străzi”, a explicat Rodica Militaru, candidat Alianța USR PLUS pentru CL Timișoara.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.