Prefectul de Arad, acuzat de abuz după ce a cerut Poliției datele...

Prefectul de Arad, acuzat de abuz după ce a cerut Poliției datele personale ale unui jurnalist

0
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad, este vizat de un val de critici după ce a cerut IPJ Arad datele personale ale unui jurnalist care l-a deranjat.

Stoian a cerut Poliției date cu privire la acreditarea jurnalistului Lucian Valeriu pe lângă IPJ. Reprezentantul guvernului în teritoriu este în proces cu ziaristul, pe care l-a dat în judecată pentru un articol mai vechi şi a pierdut în prima instanţă. „Prefectul numit temporar Gheorghe Stoian nu este la primul comportament abuziv – prevăzut şi pedepsit de Codul Penal – de acest fel; încă din primele zile ale numirii sale pe funcție, i-a amenințat, șantajat și insultat în repetate rânduri pe colegii, subordonații și funcționarii din instituțiile statului”, a spus Lucian Valeriu pentru aradon.ro, anunțând că, alături de alte trei persoane publice, îl va da în judecată pe prefect pentru abuz de putere și șantaj.

IPJ nu s-a conformat cererii şi nu a transmis prefectului informaţiile solicitate. Considerând că este vorba de date cu caracter personal, Poliţia i-a solicitat lui Lucian Valeriu acordul pentru a transmite mai departe astfel de informaţii Prefecturii, a transmis sursa citată. „Vă rugăm să ne comunicaţi acordul sau dezacordul dumneavoastră cu privire la transmiterea documentelor de acreditare pe lângă instituţia noastră, în care sunt cuprinse datele dvs. cu caracter personal, precum şi ale societăţii comerciale, solicitate de către Instituţia Prefectului Judeţului Arad unităţii noastre în vederea întocmirii unui răspuns documentat către această instituţie”, spune mesajul transmis de IPJ către jurnalist şi publicat de către acesta din urmă pe portalul de ştiri Critic Arad.

Conform aradon.ro, prefectul susţine că a vrut să demonstreze că Lucian Valeriu este acreditat pe lângă IPJ cu un alt nume.


Numele unei persoane „care nu există”. Asta pentru că jurnalistul se numeşte Marşieu Lucian Valeriu, iar prefectul suspecta că în documentele de acreditare a trecut doar cele două prenume, nu şi numele de familie. „Am constatat că este acreditat la IPJ un anume jurnalist Lucian Valeriu, ori persoana respectivă nu există (…) Am vrut să văd dacă s-a acreditat cu acte în regulă (…) La Art. 262 (Codul Administrativ – n.r.) scrie că pentru îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin, prefectul poate solicita instituţiilor publice, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale şi autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul respectiv sau din municipiul Bucureşti, după caz, documentaţii, date şi informaţii, iar aceştia sunt obligaţi să le furnizeze cu celeritate şi în mod gratuit. Nu înseamnă că dacă eu am un proces cu o persoană, nu îmi pot îndeplini atribuţiile de serviciu pe care le am”, se justifică Gheorghe Stoian, conform sursei citate. Prefectul omite faptul că cererea de acreditare către o instituţie este însoţită întotdeauna de copia cărţii de identitate şi, în unele cazuri, şi a legitimaţiei de serviciu, deci acreditarea a fost făcută pe numele complet al jurnalistului, nu pe cel cu care semnează atunci când publică.

După ce mai multe voci, atât jurnaliști, cât și persoane publice, au condamnat gestul prefectului de a cere informații Poliției, acesta a încercat să se scuze spunând pentru aradon.ro că oricum „eu am toate datele personale, pentru că în dosarul pe care îl am eu cu această persoană (în instanţă – n.r.) este depusă inclusiv copie după cartea de identitate. Nu îmi trebuiau alte date personale”.

Sursa foto: specialarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.