Raed Arafat: Mâine depășim 866 cazuri. Situația începe să fie îngrijorătoare

Raed Arafat: Mâine depășim 866 cazuri. Situația începe să fie îngrijorătoare

0
DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Digi 24 că vineri, la ora 18.00, erau raportate 866 de cazuri de infectare cu coronavirus, ceea ce înseamnă că sâmbătă cifra va fi depășită categoric: „Față de joi, alte 109 persoane au cerut să iasă din spital. În total sunt peste 900 de pacienți externați la cerere (…) Faptul că se spune că asimptomaticii nu transmit virusul… Să nu ai cunoștințe și să spui vrute și nevrute… Toate studiile, publicate la nivel foarte înalt, spun clar că asimptomaticul și presimptomaticul transmit”.

Secretarul de stat a mai spus că, pentru a ajunge din nou la 100 de cazuri pe zi, românii ar trebui să se întoarcă la restricții foarte dure, la fel ca în perioada stării de urgență.


În privința organizării alegerilor locale și a redeschiderii școlilor, Arafat nu a vrut să comenteze, dar a spus că toate evenimentele vor fi analizate de autorități. Secretarul de stat din Ministerul de Interne a mai declarat că medicii sunt surmenați, foarte stresați și că este nevoie de legea care le permite detașările.

Potrivit lui Raed Arafat, în spitalele din Bucureşti, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 nu mai era, vineri după-amiază, niciun loc liber la terapie intensivă. Este vorba despre patru spitale: Institutul Matei Balş, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Institutul „Marius Nasta” şi Spitalului Militar. Numărul cazurilor din ATI era, în momentul anunţării datelor la ora 13:00, de 273 pe întreaga ţară, dar între timp au mai crescut şi se apropie de 280, a spus Raed Arafat, la Digi24. În aceste condiţii, evenuale noi cazuri vor necesita transportarea către alte localităţi unde sunt locuri libere la ATI, dar şi Ploieştiul este aproape plin, a spus Raed Arafat, declarându-se „îngrijorat”.

O altă soluţie în cazul în care în Bucureşti apar între timp cazuri noi necesitând terapie intensivă ar fi să se facă loc fizic în spitale, să se amenajeze noi spaţii în care să fie aduse ventilatoare din stocuri. Dacă fizic nu este posibil în spitale, mai există şi soluţia unei unităţi mobile de rezervă, cu 12 locuri, care poate fi instalată lângă un spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.