Sala Studio, la un pas de transformare. Ar urma să devină primul...

Sala Studio, la un pas de transformare. Ar urma să devină primul cinematograf de artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara primește, sub formă de donație, proiectul tehnic și autorizația de construire pentru primul cinematograf de artă din oraș.

Groupama Asigurări a donat primăriei Timișoara proiectul în valoare de aproximativ 150.000 euro pe care l-a finanțat și care cuprinde studiile de arhitectură realizate de Atelier 21 și documentația pentru începerea lucrărilor de renovare a cinematografului Studio, care urmează să devină primul cinematograf de artă din Timișoara.

Tema de arhitectură a fost realizată în urma colaborării dintre municipalitate, care este proprietarul cinematografului, Groupama asigurări, Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort).

Cinematograful a revenit în proprietatea orașului în urmă cu patru ani, după un proces purtat cu RADEF. În noiembrie 2018, consilierii locali au aprobat ca în incinta acestuia să fie amenajat un cinematograf de artă al orașului, iar la sfârșitul anului trecut au votat o finanțare de aproape 18 milioane de lei pentru refuncționalizarea spațiului.

Cinematograful, construit în anul 1938 și cunoscut inițial sub numele de Scala și apoi de Thalia până în anii ʹ60, a ajuns într-o fază avansată de degradare în anii în care a fost închis.

François Coste, directorul general al Groupama Asigurări, subliniază că cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială a firmei, așa încât implicarea în acest proiect a fost considerat unul firesc și speră ca primăria să înceapă cât de curând lucrările de renovare.

La rândul ei, Hélène Roos, director al Institutului Francez din România, a evidențiat faptul că promovarea cinematografiei europene este una din prioritățile institutului, motiv pentru a acordat întregul sprijin proiectului de renovare a cinematografului Studio.

La rândul ei, primăria a promis că în luna august va fi lansată licitația pentru construcție, urmând ca lucrările să înceapă în toamna acestui an.

Conversia a nouă săli de cinematograf în centre culturale – studiouri de teatru, cinematografe și galerii de artă – a fost un angajament asumat în dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru care municipalitatea a promis o investiție de 2 milioane de euro de la bugetul local, termenul de finalizare a acestui proiect fiind anul 2018.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip „art house”, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, care promovează în primul rând filmele europene independente, de artă sau de autor.


Spațiul va deservi, de asemenea, producția de filme și alte domenii apropiate de cinematografie, precum jurnalismul, multimedia, fotografia, designul de sunet sau un program de educație cinematografică pentru copii și tineri, iar asociațiile partener speră să se termine cât mai repede și fidel renovarea cinematografului.

Lucrările presupun refacerea detaliilor de arhitectură a fațadei și a decorației inițiale, astfel încât cinematograful să se încadreze armonios în ambientul arhitectural al zonei.

Viitorul cinematograf va avea o sală cu 190 de locuri, ecran de proiecție profesional, sistem de iluminat pentru scenă și de traducere simultană, iar cea de-a doua, de 64 de locuri, este concepută ca un spațiu multifuncțional, cu toate dotările necesare.

La parter va fi amenajată o recepție, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video, podul va fi transformat într-o sală multifuncțională, cu spații de lucru pentru diferite asociații și spații de expoziții iar pe tarasă va funcționa un café-cinema cu 80 de locuri, unde vor avea loc proiecții de filme în aer liber și evenimente cultural-artistice de mai mică amploare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.