Seară de folk alături de Adrian Ilie: „Am convingerea că muzica românească...

Seară de folk alături de Adrian Ilie: „Am convingerea că muzica românească e într-o criză acută de texte de calitate“

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii timișoreni care împărtășesc dragostea pentru muzica folk sunt invitați la o nouă seară de muzică și poezie la sfârșitul acestei săptămâni, la un recital susținut de Adrian Ilie, artistul cunoscut atât pentru activitatea sa în trupa DAR, cât și pentru recitalurile sale proprii.

„Pasiunea pentru muzică am moștenit-o de la mama mea, ea a fost solistă de muzică populară, acum nu mai e printre noi… Primele apariții în fața publicului le-am avut la concursurile-festival de muzică folck din țară, unde am participat ca grup împreună cu fratele meu geamăn și un bun prieten, cu o voce minunată, Roșca Dănuț. Nu ne-am întors niciodată acasă fără un premiu. Emoții am avut și voi avea, mai ales la gândul dacă mama ar fi în public să mă vadă. Am început să ascult muzică folk pentru că ascultam joia Cenaclul Flacăra la radio“, își amintește el.

Cu șase ani în urmă, alături de fratele său, artistul a pus bazele formației DAR, în prima formulă mai find prezenți și Lucian LBC (bas) și Ioan Puiu Popa (tobe). Trupa a avut parte de câteva schimbări de componență, Boghici Gradimir înlocuindu-l la bas pe Lucian care a plecat în Irlanda. Mai apoi, fratele lui a plecat în Germania, după care și Adrian Ilie a plecat tot acolo.

„Doi ani am fost plecat și eu, dar veneam des pentru concerte în țară. De câteva luni m-am întors definitiv. Aici am prietenii, am concerte, am muzica mea. Dragostea e mesajul principal în piesele mele și încerc să fiu foarte atent cu textele, mă străduiesc să folosesc mai mult versuri decât «texte», pentru că am convingerea că muzica românească e într-o criză acută de texte de calitate.


Îmi doresc să imprim un CD. Vreau să înregistrez piesele mele în studio. Ele mai circulă pe Facebook, postate de prieteni din înregistrări în concerte live, sau mai pot fi găsite pe YouTube. Am încercat să cânt piesele copilăriei noastre și mai ales să cânt piese românești. Se cântă la noi mai mult în engleză decât în română. Când mi se cere o piesă care nu e în repertoriu, le răspund că va fi în concertele viitoare și așa îmi îmbunătățesc repertoriul“, spune artistul.

Adrian Ilie (stânga), alături de Boghici Gradimir și Ioan Puiu Popa, membrii DAR

Recitalul lui Adrian Ilie va avea loc sâmbătă, 1 august, cu începere de la ora 20 la Porto Arte și va cuprinde o serie de piese din categoria de neuitat dar și câteva compoziții proprii.

„Cred că secretul unei trupe e în primul rând succesul, dacă e succes sunt și bani și nimeni nu pleacă dintr-o trupă unde e bine plătit. Și mai cred că e foarte important să știi ce oameni să-ți alegi să cânte alături de tine. La concerte cred că e important ca, pe lângă piesele cunoscute, să-ți promovezi și piesele tale. La mine, raportul e de cam 70/30… Poți trăi din muzică dacă muzica pe care o cânți e comercială. Altfel e doar un mic ajutor financiar, dar o mare bucurie sufletească. În viitor aș vrea să cânt mai mult, să înregistrez un CD și să nu mai fiu nevoit sa plec din țară, deși perioada asta de pandemie mi-a cam spulberat visele. Nu văd o ieșire prea apropiată din aceasta pandemie, dar îmi doresc să treacă repede și să ne putem continua viețile“, a mai adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.