Timișoara, în zona de protecție instituită ca urmare a reapariției pestei porcine....

Timișoara, în zona de protecție instituită ca urmare a reapariției pestei porcine. Ce obligații au crescătorii de animale

0
DISTRIBUIȚI

Autoritățile au instituit măsuri specifice după ce în județul Timiș a reapărut pesta porcină africană. Timișoara se află în zona de protecție instituită de DSVSA Timiș, prin urmare, crescătorii de animale au câteva obligații pe care trebuie să le respecte în perioada următoare.

Zona de protecție este în jurul focarului, pe raza localităților Ghiroda și Moșnița Veche, iar zona de supraveghere instituită în jurul focarului este pe raza localităților Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Uliuc, Urseni, Bazoșu Vechi, Giarmata, Giarmata Vii, Cerneteaz, Dumbrăvița, Giroc, Rudicica, Chișoda și Timișoara.

Crescătorii de animale au următoarele obligații: să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandată dezinfecția la intrarea în adăpost, amplasarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică; să crească porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici; să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/ lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; să nu scoată scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Nu există semne clare care să indice pesta porcină africană, dar la porcii bolnavi se pot observa următoarele indicii: moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă; roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; vomă, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.


Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice, iar confirmarea se face prin examene de laborator.

Dacă suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană, anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau SVSA Timiş la 0256 204.911, fax. 0256.462.377, e-mail: office-timis@ansvsa.ro.

Pesta porcină africană nu se transmite la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.