Ungaria anunță noi restricții la graniță. Românii care vor să călătorească în...

Ungaria anunță noi restricții la graniță. Românii care vor să călătorească în țara vecină trebuie să intre în carantină

0
DISTRIBUIȚI

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, care vor intra în vigoare de săptămâna viitoare, de miercuri mai precis.

Decizia a fost luată în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări, relatează Agerpres. România a fost inclusă în zona „galbenă”.

Conform noilor reguli, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor „galbenă” şi „roşie”, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări „galbene”, în timp ce intrarea cetăţenilor străini din ţări „roşii” va fi interzisă.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, în categoria „galbenă” se înscriu în prezent Bulgaria, Portugalia, Suedia şi România. Tot aici intră şi Marea Britanie. Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Din categoria „roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina.

UPDATE Precizările MAE cu privire la accesul românilor în Ungaria, începând de miercuri, 15 iulie 

La intrarea în Ungaria, cetățenii vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria; în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste
moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile.


Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie
emise în limba maghiară sau engleză.

Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale
acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Asistență consulară se poate solicita la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta: 0036 13 847 689, al Consulatului General al României la Szeged: 0036 62 424 431 sau al Consulatului General al României la Gyula: 0036 66 464 579.

Românii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor
consulare: 0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged și 0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.