Unitate mobilă de terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19, instalată la Timișoara. Marcel...

Unitate mobilă de terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19, instalată la Timișoara. Marcel Vela: „Dacă unii politicieni erau mai responsabili, cred că astăzi aveam mai puține decese” FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

O unitate de terapie intensivă mobilă cu 12 paturi a fost instalată astăzi la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, la eveniment fiind prezent și Ministrul de Interne Marcel Vela. În timp ce se făceau ultimele racorduri, ministrul și un reprezentant al SMURD au explicat dotările „tirului medical”.

„Sunt patru asemenea unități mobile în țară. Unul era prevăzut pentru Iași, dar în prezent este amplasat la Galați, având în vedere nevoile zonei, unul este la Ploiești, și unul la Timișoara. A patra unitate este în rezervă la IGSU, fiind pregătită să intervină unde este nevoie”, a declarat Marcel Vela. Ministrul de Interne a menționat și că în următoarele zile va intra în funcțiune și spitalul de campanie amenajat de MApN la Stadionul CFR din Timișoara.

Acesta a vorbit și de aglomerația din unele unități medicale, fiind de părere că situația poate fi gestionată eficient. „Dacă vă uitați pe harta României și la denistatea focarelor, veți vedea că sunt județe cu o densitate mare de cazuri și altele cu o situație mai bună. Printr-o gestionare echilibrată pot fi transferați medici spre județele unde există o nevoie acută de cadre medicale, iar în centrele universitare, în zonele urbane mari unde avem specialiști de marcă, așa cum este aici, există posibilitatea să extindem capacitatea de terapie intensivă prin mai multe metode de MApN sau MAI. Există un parteneriat excelent cu societatea civilă și zona economică, pentru că cele patru tiruri au fost achiziționate într-un sistem de partneriat public-privat, fie că a fost vorba de Asociația Mereu Aproape, de fundația SMURD, Crucea Roșie sau operatori economici. Împreună am dovedit că putem să realizăm lucruri deosebite, ulcruri necesare”, a spus Vela.

„În situația aglomerării unor spitale se pot face transferuri dintr-un județ sau dintr-un spital în altul, acolo unde există posibilități de cazare, de tratare, tot ceea ce ține de asistență profesionistă pentru orice bolnav din orice zonă medicală. Nu doar în Timișoara, în toată țara există această organizare de a extinde capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă prin mai multe metode mobile sau fixe. Nu în ultimul rând, se va proceda la transferul bolnavilor, indiferent că este vorba de COVID sau de alte boli, pentru a fi tratați în mod eficient”, a mai apus Ministrul de Interne.

În secțiile Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara sunt internați în acest moment 70 de pacienți infectați cu coronavirus, dintre care cinci la Terapie Intensivă.


Ministrul Vela a avut cuvinte de laudă pentru doctorul Virgil Musta, unul dintre cei care s-au remarcat în lupta cu această boală. „Vă felicit pentru tot ce faceți, domnule doctor. Dincolo de a fi un specialist, deja ați devenit o emblemă a Banatului, e o mare onoare pentru mine să vă întâlnesc”, a spus Marcel Vela.

De asemenea, în ceea ce privește supra-aglomerarea spitalului, medicul Virgil Musta a spus că „există un plan de rezervă în care, în momentul în care un spital este plin, va intra în acțiune spitalul-suport. Primul spital-suport care va intra este Spitalul de Dermatologie, care a și fost gândit în acest sens”.

Acesta consideră că apariția și printre politicieni și persoane în funcții de responsabilitate a unor oameni care „nu cred” în coronavirus a dus la agravarea situației în țară. „Eu mă bazez foarte mult pe responsabilitatea românilor. Cei care nu respectă regulile sunt destul de puțini. Evident că există riscuri, mai ales într-o situație delicată, când unii reinterpretează democrația și drepturile individului. Văd că pentru unii dreptul de a mă mișca eu ca individ, chiar dacă sunt bolnav, e mai important decât dreptul dumneavoastră de a vă proteja sănătatea. Această situație a dus la polemică, la discuții despre cine și ce drepturi are fiecare în comparație cu celălalt. N-am mărit restricțiile și ne bazăm pe comunicare, pe convingerea cetățenilor că este păcat să stricăm ce am construit împreună până acum. Până acum am construit un palier de siguranță. Indiferent cine acuză președintele, premierul sau pe cineva din guvern, trebuie să vadă realitatea cotidiană, de dincolo de un studio de televiziune sau de biroul unui parlamentar. Românii nu mai sunt acceptați în țări din Europa fără să facă test COVID, fără să treacă pe anumite culoare, și după atâtea comparații între România și alte state, acum văd că politica lor de a cere relaxări, de a contrazice orice decizie, orice hotărâre a guvernului, a Ministerului Sănătății, a Ministerului de Interne, toate au riscat viața cetățenilor. Nu vreau să fiu prea dur, nu vreau să fac acuzații, dar cred că dacă unii politicieni erau mai responsabili, mai cerebrali, mai patrioți, cred că astăzi aveam mai puține decese”, a mai spus Marcel Vela.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.