ASU Politehnica şi-a reiterat poziţia pentru o Ligă 2 cu două serii...

ASU Politehnica şi-a reiterat poziţia pentru o Ligă 2 cu două serii în ediţia 2020-21. Alb-violeţii speră la sprijin şi vor avansa propunerea către FRF

0
DISTRIBUIȚI

ASU Politehnica a hotărât să-şi exprime public poziţia în privinţa modului în care ar trebui să arate Liga 2 în sezonul viitor în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Clubul alb-violet militează în continuare pentru o ediţie cu două serii, cel puţin temporar, date fiind numeroasele probleme, inclusiv financiare, cauzate de COVID-19. Cel puţin trei-patru partenere de întrecere ar fi deja în aceeaşi „barcă” cu gruparea timişoreană susţinută şi financiar de suporteri iar această propunere va fi prezentată oficial inclusiv Federaţiei Române de Fotbal.

Propunerea clubului a fost prezentată chiar de „suporterii-sponsori” Cristian Romoniţă, Dinu Negriu şi Saşa Moza, adică reprezentanţii Druckeriei în board-ul de conducere al clubului. Aceştia au vorbit şi despre problemele conexe situaţiei actuale, care include testările regulate şi deloc ieftine pentru noul coronavirus. Politehnica a avut o poziţie similară în primăvară, când a şi propus îngheţarea campionatului, lucru care s-a întâmplat însă doar pentru echipele aflate sub locul 6.

“Din punctul nostru de vedere fotbalul nu se poate juca fără suporteri. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă ne-a îndepărtat de ceea ce suntem noi. Noi suntem echipa suporterilor şi jucăm pentru suporteri. Există fotbal înainte de Covid şi fotbal după Covid… Orice organizaţie trebuie să se adapteze ca să reziste. Am estimat nişte lucruri acum patru luni, la apariţia pandemiei, şi cred că am fost primul club care am cerut îngheţarea campionatului şi două serii la Liga 2. Ceea ce am cerut atunci, în mare parte s-a adeverit, în sensul că am cerut îngheţarea campionatului pentru că: nu se vor putea juca meciuri, se vor face compromisuri şi aşa mai departe. S-a văzut că la Liga I, cel puţin, foarte multe meciuri nu s-au jucat. S-au făcut compromisuri: precum meciul Craiova – CFR, s-a decis să se treacă la 16 echipe în Liga I şi s-a făcut un play-off cu şase echipe la Liga 2. În continuare ne susţinem poziţia, cel puţin pentru sezonul viitor, de a fi două serii în Liga 2. Tocmai din această perspectivă, din ceea ce am văzut că s-a intâmplat. Se estimează acum 21 de echipe iar campionatul trebuie să înceapă pe 29 august. Teoretic trebuie să se termine în jur de 20 mai pentru că începe EURO la anul. Vor fi foarte multe meciuri, date strânse… Toate astea fără spectatori. Ne dorim două serii din două perspective. O dată, foarte important pentru noi, suntem echipa suporterilor şi suntem în primul rând aici pentru suporteri. Fotbalul fără suporteri e o competiţie, acolo, doar de formă. În al doilea rând suntem susţinuţi de suporteri şi în tribune şi financiar. Am făcut nişte calcule analizând bugetul de anul trecut. Lipsa spectatorilor ne scade bugetul cu 34% aproximativ în sezonul următor. Dacă coroborăm asta cu faptul că o parte din sponsorizări s-au diluat. Avem sponsori care au fost afectaţi de pandemie şi nu mai au aceleaşi venituri. Ajungem la un minus de aproximativ 50%. Toate astea, coroborate cu o lipsă de predictibilitate.


Nu că nu ştim să facem un buget de cheltuieli, o facem de opt ani!”, a declarat Cristian Romoniţă.

“Cerem serii pe criterii geografice şi stabilirea unui regulament clar. Să prevadă ce se întamplă când nu se poate disputa un meci. Să nu mai existe compromisuri precum la Liga I… Am făcut şi o simulare cum ar putea arăta cele două serii (…) Într-o singură serie sunt şanse ca mai multe echipe să se retragă. Fiind vorba de 40 de etape cel puţin, dacă ar fi două serii sunt şanse mai mari ca toate echipele să încheie competiţia pe teren. Dacă se începe în 29 august-1 septembrie, noi am luat legătura cu mai multe cluburi şi astăzi vom face o cerere către celelalte cluburi şi către FRF pentru o Ligă a II-a cu două serii… Cel mai bine ar fi să se voteze, la fel cum s-a votat la Liga I, creşterea numărului de la 14 la 16, la fel, ar fi democratic în situaţia actuală de pandemie ca cele 21 de echipe să voteze sistemul pe care-l vor. Toată lumea trebuie să se gândească şi la cheltuieli”, a adăugat Dinu Negriu.

Conform oficialilor clubului, eşalonul secund în ediţia 2020-21 ar putea arăta în felul următor în varianta propusă de Politehnica: Turris-Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid București, Metaloglobus București, Dunărea Călărași, Gloria Buzău, Farul Constanța, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Aerostar Bacău (o serie); CS Mioveni/Chindia Târgoviște, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Politehnica Timişoara, Ripensia Timișoara, „U” Cluj-Napoca, CSM Reșița, Csikszereda Miercurea Ciuc, Pandurii Târgu Jiu, FC U Craiova 1948, CSM Slatina, ACSF Comuna Recea (a doua serie).

Mai mult, se propune ca Liga 2 să fie fără sistem play-off, circa 20 de runde fiind considerate suficiente în condiţiile în care amânările unor partide pot interveni în orice moment. “Nu ştiu cum o să se dispute Liga 3 anul acesta şi campionatele de juniori, Elite. Noi avem o academie foarte bună de juniori, cu trei echipe care sunt la Elită, dacă şi la grupele de Elită se vor cere teste, nu ai cum să termini competiţia. Iar varianta cu două serii la Liga 2 e singura care ar permite ca şi campionatul să se încheie pe teren. Altfel, se va termina iar… altundeva. La câte meciuri se vor amâna 20 de etape vor fi suficiente în ediţia 2020-21″, a spus şi Saşa Moza.

100.000 de euro pe teste Covid

Cu aproximaţie, în situaţia actuală clubul de Liga 2 a estimat şi costuri imense pentru susţinerea testărilor regulate pentru depistarea noului coronavirus. Conform reprezentanţilor Politehnicii se poate ajunge ca 100.000 de euro din buget să fie necesarul pentru toate testările de-a lungul sezonului. „Dar dacă se cer anumite lucruri, noi cerem să se ofere şi o soluţie. Din punctul nostru de vedere: plătim taxe la stat, plătim CAS, contribuţii la asigurări de sănătate. Dacă Ministerul Tineretului şi Sportului cere aceste lucruri, poate vorbi cu Ministerul Sănătăţii din perspectiva noastră şi să găsească la nivel local, regional ş.a.m.d. un spital care să ofere aceste testări în mod gratuit. Altfel ar sta lucrurile. Noi suntem obligaţi să le facem ca să venim la lucru, nu ca să plecăm în concediu în Grecia. S-a văzut la barajele pentru Liga 3 că au fost echipe care nu au avut bani să facă testele… Câte echipe vor putea susţine chestia asta”, a mai spus Romoniţă.

ASU Politehnica s-a confruntat de asemenea cu o situaţie ciudată săptămânile acestea. După ce Mario Contra şi Raul Vidrăsan au fost depistaţi pozitiv, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu mijlocaşul Bogdan Vasile. Doar că acestuia din urmă i s-ar fi spus ulterior de către medicii de pe ambulanţă că este vindecat şi că testul de dinainte ar fi fost probabil un „fals-pozitiv”. Jucătorul a stat oricum în izolare pentru că nu putea dovedi cu acte că nu mai are infecţia şi că-şi poate reluat normal antrenamentele alături de colegi. Tot preventiv, în izolare, au stat şi „secundul” Toni Foale, precum şi jucătorii Jurj, Al. Pop şi Doru Andrei. Cel din urmă e un junior născut 2003 care abia sosise în probe la alb-violeţi. Mâine, ASU Poli va disputa pe „Ştiinţa” abia al doilea test al verii, cu Progresul Ezeriş, proaspăta promovată în C din Caraş. Meciul e la ora 18, fără spectatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.