„Biohazard”, o serie de evenimente de artă contemporană la Timișoara

„Biohazard”, o serie de evenimente de artă contemporană la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O serie de evenimente de artă contemporană sub genericul BIOHAZARD, care va fi deschisă de expoziția BIOHAZARD, este anunțată pentru începutul anului viitor la Timișoara. BIOHAZARD – Activation, parte a proiectului expozițional „ANTHROPOCENE | New Species”, organizată de galeria de artă contemporană META Spațiu, în colaborare cu galeria Calpe, va inaugura proiectul, atât această primă parte cât și întregul proiect urmând să cuprindă mai multe evenimente – expoziții centrale și pop-ups în spații neconvenționale, intervenții în spațiul public sau online, performance, proiecții de film, prezentări și ateliere. Titlul ales pentru proiectul „August grass / Nothing much / to do” este o trimitere la un haiku de Jack Kerouac și păstrează încărcătura poetică și reflexivă a acestuia, în același timp fiind însă mai puțin narativ, autoreferențial și descriptiv.

Intervenția realizată de Andreea Medar și Mălina Ionescu la galeria Calpe este o inversare simplă a relației dintre pavajul de beton – loc comun al amenajării urbane – și pământ, o trimitere directă la necesitatea regenerării naturale și a schimbării relației oamenilor cu locul, locuirea și mediul, o invocare a capacității reactive a naturii, în același timp salvatoare și amenințătoare.

Dinamica dintre om și mediul natural se desfășoară mereu între cei doi poli – armonic și antagonic – între lupta împotriva naturii și pentru ea, între supraviețuirea prin îmblânzirea naturii și pledoaria pentru sălbăticie, a cărei reinstalare este simultan imposibil de generat, susținut, sau dimpotrivă, de controlat.


Instalația este un enunț care conține atât problema cât și reacția la dezechilibrul în care ne aflăm la nivel global și în același timp o constatare și un obiectiv, o observație a fragilității, a vulnerabilității comune și interdependente a omului și a naturii, o reacție nostalgică și o tindere către o – regăsită sau nouă – stare de echilibru.

Această primă parte a BIOHAZARD, structurată ca o serie de intervenții artistice, este menită să fie o introducere în tematica proiectului și să anunțe temele principale ale acestuia, în privința schimbărilor fundamentale prin care trece omenirea, dar și a repoziționării artistului, a curatorului și a instituțiilor de cultură la ceea ce înseamnă demers curatorial, artistic și expozițional. Totodată, acest prim capitol, cu titlu inspirat din perioada pe care o traversăm, se dorește a fi o tranziție între tema conștientizării pericolului schimbărilor climatice – care încă pare a pune probleme de acceptare, reacție și disponibilitate pentru schimbare atât la nivel individual cât și global – și cel al acceptării, a proiecției de dincolo de momentul inevitabil al transformării și evoluției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.