Cum se fură banii publici când se face curățenie pe străzile din...

Cum se fură banii publici când se face curățenie pe străzile din Timișoara. Topul metodelor folosite cu complicitatea administrației Robu

6
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara plătește facturi umflate pentru curățenia străzilor din oraș firmei de salubritate Brantner Servicii Ecologice SRL a scos la iveală ultimul control al Curții de Conturi. Inspectorii au descoperit că există mai multe metode prin care banii publici sunt ”sifonați”, practic, în fiecare zi. S-a stabilit că există diferențe între suprafața delegată și cea salubrizată și că ”s-au constatat situații în care aceleași străzi, în aceleași suprafețe, au fost înscrise ca fiind salubrizate, concomitent, în același schimb, și în aceeași perioadă de timp, pentru fiecare tip de operațiune de salubrizare: măturat mecanizat și măturare manuală, spălat mecanizat și spălare manuală, suprafața salubrizată conform suprafeței delegate este în fapt mai mică decât suprafața străzilor salubrizată efectiv”.

În unele procese verbale de recepție, în baza cărora s-au decontat banii,  sunt menționate ”suprafețe de carosabil ocupate de terase, în Piața Unirii, Piața Victoriei, pentru care nu sunt recepționate servicii de spălat mecanizat în condițiile în care în diverse zone ale municipiului Timișoara suprafața ocupată în multe situații nu poate fi salubrizată nici prin măturare și nici prin spălare având în vedere construcțiile realizate, cu acordul serviciilor de specialitate. Exemplificăm târgul de Paști, târgul de Crăciun, scena amplasată în Piața Victoriei, pentru diverse evenimente culturale”. Ba mai mult, chiar dacă pe unele străzi din Timișoara s-au efectuat lucrări de reparații, fiind închise traficului și pietonilor pentru că au fost transformate-n șantiere, administrația Nicolae Robu a decontat integral serviciile de salubritate a străzilor, Curtea de Conturi descoperind numeroase exemple.

De asemenea, s-a constatat faptul că”recepția unor servicii efectuate nu concordă cu serviciile planificate în toate cazurile. În în cazul neconcordanței dintre cantitatea prevăzută conform caietului de sarcini și cantitatea planificată înscrisă în procesele verbale de recepție nu se detaliază situația suprafețelor de carosabil și/sau trotuare înscrisă suplimentar ca fiind planificată și recepționată ca atare”. Verificările au scos la iveală că s-a decontat măturat manual pe aceleași străzi în două sau trei schimburi, în condițiile în care regulamentul de salubritate prevede că se mătură o singură dată pe zi, sau că ”aceleași străzi au fost salubrizate cu activitate de măturat manual și mecanizat în aceleași zi și în același schimb, fără ca entitatea auditată să prezinte solicitări în acest sens. Mai mult, aceleași străzi salubrizate prin măturare mecanizat și manual au fost salubrizate prin activitate de spălare manuală și mecanizat”.


Ba mai mult, au fost situații când o stradă a fost măturată, în același, schimb de două ori și decontate lucrările de curățenie.

Deși în regulament se prevede ca măturatul mecanizat să se desfășoare doar noaptea, au fost identificate procese verbale în care se raporta că o stradă a fost ”periată” în două schimburi, deci și ziua și noaptea. Unele servicii au fost plătite de două ori de către Primăria Timișoara, această situație fiind descoperită în fiecare lună verificată prin sondaj. ” Pentru verificarea plăților efectuate de entitate au fost prezentate situații (liste) cu străzile pe care au fost prestate serviciile de salubrizare pe categorii și procese verbale de recepții a serviciilor prestate, unele din situații sunt detaliate pe fiecare zi și pe zone iar altele mai ales în prima parte a perioadei adică luna aprilie situațiile au fost prezentate doar decadal. Examinând aceste documente prin comparare cu anexele la caietul de sarcini care au stat la baza contractului, se constată că unele suprafețe stradale pentru care au fost prezentate documente referitoare la prestarea serviciilor de salubrizare, sunt mult mai mari decât suprafața reală a străzii”, au stabilit auditorii. De exemplu, strada Dorobanților din Timișoara are suprafață totală de 23.520 metri pătrați,  iar suprafața decontată de 61.322 mp, diferența fiind de 37.802 mp. În cazul străzii Ovidiu Balea a fost raportată suprafața totală de 38.715 mp, deși are  12.194 mp, lungimea străzii fiind de doar 1,2 kilometri, nu 4,8 kilometri cum apare în documentele Primăriei Timișoara.

Pe lângă faptul că au fost prezentate la decontare suprafețe mai mari decât cele reale sunt zile în care ”au fost dublate prestațiile sau zile consecutive în care au fost decontate prestații de întreținere și anume, în zilele de 15, 16, 17, 20 și 21 mai 2019 au fost efectuate prestații de întreținere pe strada Ovidiu Balea, în zilele de 19 și 21 iunie 2019 sunt prestații de întreținere dublate la aceleași suprafețe mărite, iar pe strada Dorobanților aceleași suprafețe mărite sunt decontate de două ori în zilele de 17, 21, 24 și 28 mai 2019, fără a se justifica cel puțin una din aceeași prestație (de întreținere) și pe toată suprafața străzii deoarece, ar însemna că prima prestație nu a fost efectuată din moment ce a fost nevoie de o a doua prestație de întreținere și în cursul aceleiași zile. (…) Pentru acele suprafețe inexistente din punct de vedere fizic, prestatorul de servicii nu putea avea consumuri de resurse materiale (combustibil, apă, uzura utilajului și a periilor) și de resurse umane pentru timpul alocat prestațiilor și prin urmare, cu sumele de bani plătite pentru astfel de servicii a fost păgubit bugetul local”,  a stabilit Curtea de Conturi.

Auditorii au concluzionat faptul că ”aceste deficiențe referitoare la suprafețele diferite ale unor străzi din municipiul Timișoara se datorează lacunelor existente la nivelul Direcției Urbanism – Serviciul Banca de Date Urbane și Direcției Patrimoniu, aparținând aceleiași unități administrativ-teritoriale a Municipiului Timișoara care nu a reușit să-și cunoască în mod real tot patrimoniul și nu dispune încă de informații referitoare la tot patrimoniul public al Municipiului Timișoara în special suprafețele actualizate ale străzilor. Deficiențele semnalate sunt amplificate la nivelul UATM Timișoara de lipsa de colaborare între compartimentele structurale ale entității respectiv, între direcțiile acesteia”.

 

6 COMENTARII

  1. N a pai ce sa mai comentam. Jaf oribil din banul public iar organele se scarpina…..
    DC nici acuma nui vedem cu cătușele apoi fraților liber la furat iar toate organele penale cu salarii barosane sa și de a demisia sau sa plece.
    DC la primăria TM se întâmplă asa va dați seama cei în teritoriu? La primăriile locale cu barosanii de primari.
    Realitatea este următoarea câinii latra caravana trece.
    Curtea verifica și scrie și cam atât. Rămânem cu scrisul. Iar bișnițarii de fonduri publice rămân cu banii.

  2. Asta’ i ” ultracinstitul” nostri primare ! Halal a ajuns Timisoara noastra! Ce rusine …Si mai are tupeu sa candideze…DEMISIA !!!

  3. eu cred ca e mai mult decat evident ca noua firma nu face nici pe departe curatenie in oras cum se facea inainte, sa va dau un ex. la mine in zona Blascovici inainte trecea zilnic noaptea pe laora ~1 masina care matura si spala strada, acum a fost inlocuita cu echipa de maturatori 2-3 de obicei care vin de 2-3 ori pe an si nici atunci nu matura cum trebuie: i-am surprins cum se indemnau una pe alta „hai mai repede lasa spui la sefu’ ca o batut vantu si o adus din nou mizeria pe strada !” alta data pe o alta strada in zona i-am vazut si in spatele lor cred ca sefu’ ii urmarea dintr-o Dacie Logan…. eficienta zero !!! Ca mai compenseze in Iunie a scos puscariasii si i-au pus sa mature anumite strazi.. NU se mai poate asa ! si nu merge ca „las ca merge si asa” pt ca praful si mizeria de pe strazi la rafale de vant se ridica si tot noi il respiram si numa bine nu ne face, canalele se infunda si apropo nici pe acelea nu le mai curata nimeni de cand cu Robu incoace preocupat doar de evenimentele lui CULTURALE – lumea e obisnuita sa primeasca distractie gratis ca in arenele romane – care il vor ajuta la Alegeri – omu’ nu ii prost ! mai canta pe la chitara … si VOT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.