„Fețele noi ale armelor vechi”, o expoziție inedită la Muzeul Banatului FOTO

„Fețele noi ale armelor vechi”, o expoziție inedită la Muzeul Banatului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

„Fețele noi ale armelor vechi” este o expoziție temporară de excepție găzduită de Muzeul Național al Banatului, din data de 15 august, la bastionul Theresia, în cadrul căreia vor fi prezentate câteva arme deosebite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, din colecția de patrimoniu tehnico-militar a Muzeului Național de Istorie a României, cele mai multe folosite în timpul primului război mondial, ani în care industria armamentului a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă.

Printre cele 30 de obiecte expuse, se numără unele de mare interes, nu numai militar ci și  istoric, cum ar fi trusa de pistoale de duel a lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul Regelui Ferdinand I sau cel al generalului francez Henri Berthelot, șeful misiunii militare franceze în România în timpul primului război mondial, venită să instruiască armata română după înfrângerile suferite în 1916, și un mare prieten al românilor. Vor fi expuse, de asemenea, un pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, un revolver Mosin Nagant M. din 1895, o pușcă Lebel Fusil dʹInfanterie M. 1886, o carabină Mauser Gewehr 98 și o pușcă Mauser M. 1895, o mitralieră Chaucat (CSRG) M. 1915 și o mitralieră Hotchkiss M. 1914, precum și grenade și tuburi de proiectile.

Piesele aduse la Timișoara au fost restaurate și, pe lângă valoarea documentară a exponatelor, reprezentative pentru un fragment de istorie militară în care este evidențiată importanța armelor de foc în evoluția tehnicii, expoziția dorește să pună în lumină și însemnătatea  recondiționării acestor obiecte în laboratorul de restaurare al muzeului, unde meseria de restaurator se îmbină cu cea de armurier, ambele foarte rare în ziua de azi.

Expoziția va fi deschisă până în data de 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10,00 și 18,00, intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, iar pentru restul publicului costul biletului de intrare este de zece lei.


Expoziția va putea fi vizitată cu respectarea tuturor măsurilor sanitare menite să împiedice răspândirea noului coronavirus.

Surse foto: historia.ro, clasate.cimec.ro, marelerazboi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.