Fostul președinte al Consiliului Director despre problemele din Asociația Timișoara 2021: În...

Fostul președinte al Consiliului Director despre problemele din Asociația Timișoara 2021: În momentul în care am vrut eficiență, transparență, legalitate, niște oameni din interior au fost deranjați VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Horațiu Rada, fostul președinte al Consiliului Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, a fost prezent astăzi în studiourile on.set, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

Acesta a vorbit, pe larg despre evenimentele care au dus la despărțirea sa de Timișoara 2021. „Am intrat inițial ca membru în consiliul director, reprezentant al mediului economic, un simplu consultant, un om de afaceri. În urma deciziei Adunării Generale pentru a deveni președinte, răspunderea a devenit mult mai mare. Aveam nevoie de mai multe informații pentru a putea să gestionez tot ce înseamnă transmiterea sarcinilor de la consiliul director spre zona executivă. A fost o muncă de documentare și primeam în fiecare zi câte o picătură, pentru că nimeni din interior nu avea interesul să-mi spună ce se întâmplă, să-mi arate cum stau lucrurile, și a trebuit să descopăr. În dosarul de candidatură, prin statut, acest proiect trebuia să aibă numită din prima zi o comisie de monitorizare, de către directorul executiv și validată de către consiliul director, pentru ca toată lumea, de la cetățeanul de rând până la Comisia Europeană să fie informați corect. Nici acum nu există această comisie de monitorizare, pentru că nu se dorește”, a spus Horațiu Rada.

Acesta a declarat că a vorbit despre toate problemele cu primarul Nicolae Robu, iar măsurile necesare pentru remedierea situației au fost discutate în consiliul director al asociației și apoi „transmise spre implementare directorului executiv Simona Neumann, care în proporție de 90% nu și-a respectat sarcinile trasate de către consiliul director”.

Chiar dacă a considerat că Simona Neumann nu era persoana potrivită pentru funcția de director executiv la Timișoara 2021, Horațiu Rada a avut și cuvinte de laudă. „O felicit și îi mulțumesc pentru ce a făcut pentru Timișoara, aducând acest proiect aici. Dar sunt două lucruri diferite. Una este a proiecta, alta este a implementa. Doamna Simona Neumann este un om deosebit, cu viziune, cu deschidere, o persoană de lobby, o persoană cu recunoaștere internațională. Însă de aici până la a putea să cunoști profilul omului spre a implementa acest proiect, de a avea un spirit organizatoric, de a avea o viziune dinamică și strategică în cadrul acestui proiect sunt mulți pași. În decembrie, înainte de sărbători, am participat la o discuție înaintea ultimului an în care proiectele trebuiau să primească organigramă, viziune, strategie, finanțare și organizare la zi. Eram la o masă cu toții, discutam strategia pentru 2020, dar să nu cunoști atribuțiile fiecărui coleg, să nu le cunoști salariile, să n-ai o strategie de dezvoltare, să nu dezvolți un spirit competițional între membrii echipei mi se pare sfidător. Lucrurile trebuiau dezvoltate, pregătite din timp. Avem atâția actori culturali de valoare în Timișoara și în România, de ce au fost marginalizați?”, s-a întrebat fostul președinte al consiliului director.

Omul de afaceri a dezvăluit că, în momentul intrării sale în proiect, asociația nu avea un expert contabil, ci lucra cu o firmă de contabilitate, dar și că în cadrul asociației, în patru ani, nu a fost făcut niciun inventar. „Mulți membri, printre care domnul Robu și doamna Neumann, îmi spuneau un singur lucru, că treaba mea ca președinte e să aduc bani. Aduc bani, dar banii trebuie cheltuiți cu transparență și cu eficiență, iar doamna Neumann nu a reușit acest lucru. 14 milioane de lei cheltuiți în cursul anului 2019 în zona proiectelor culturale, vi se pare că se reflectă în anvergura proiectelor? Dacă mergem acum pe stradă și întrebăm 100 de oameni să ne dea trei exemple de proiecte majore ale asociației, mă îndoiesc că vom primi prea multe răspunsuri”, a mai spus Horațiu Rada, care a dezvăluit că a cheltuit mii de euro din banii săi pentru a sprijini diverse acțiuni ale asociației.

Primarul a „schimbat macazul”

Rada, care a activat ca voluntar în cadrul Asociației Timișoara 2021, a povestit ultimele zile petrecute în funcția de președinte al consiliului director.


„În penultima ședință consultativă avută în sala de ședințe de la primărie, după ce am prezentat și raportul cenzorilor, domnul Robu a spus că «dacă lucrurile stau așa, va trebui să luăm această decizie și să o înlocuim pe doamna Neumann». Într-o discuție privată cu domnul Robu i-am spus că poate ar trebui să-i găsim un alt post conform pregătirii și experienței. Dânsul a avut un răspuns evaziv, a spus să discutăm în ședința de board. Acolo, lucrurile au avut o întoarcere de 180 de grade, mi s-a spus că eu greșesc, pentru că mă implic și iau decizii peste directorul executiv, și că directorul executiv este persoana care are aporturi, are merite, și nu poate să lucreze din cauza implicării mele. Eu lucrurile astea le fac voluntar și le-am făcut fiindcă cred în acest proiect și doresc să ajut, nu să încurc. Membrii echipei pentru orice lucru, de la o banală schelă până la un spațiu pe care să se realizeze acea măreață pictură murală, apelau la mine. De ce nu se duceau la acel director executiv?”, a povestit omul de afaceri, care a mai spus că a ales să plece „pentru că nu pot să-mi asociez numele cu nivelul conducerii, cu nivelul de implementare și cu calea pe care a luat-o acest proiect”.

„Trăgeam în aceeași direcție, dar în momentul în care am vrut eficiență, transparență, legalitate, niște oameni din interior care nu respectau aceste lucruri, iar lucrurile astea sunt consemnate în raportul comisiei de cenzori, au fost deranjați. Am spus că nu se poate ca pe un proiect pe care am cheltuit câteva sute de mii, să avem 50, 60, 80 de spectatori. Unde este eficiența, unde este vizibilitatea. Nu sunt de acord să facem mii de broșuri și să le băgăm într-o bibliotecă, doar să cheltuim banii. Nu mi se pare normal să generăm un proiect, iar apoi să-mi pun problema cum cheltuim banii. În loc să ne uităm, ca și în zona privată, facem un proiect, un studiu, un deviz, și vedem costurile, la asociație se întâmplă invers. Se bugetează un proiect, se generează acel act cultural, și apoi se vede modul de cheltuire a banilor până la suma bugetată. Lucrurile astea vor fi vizibile. Cu siguranță vor fi controale ale Curții de Conturi, fiind un proiect de utilitate publică”, este de părere Horațiu Rada.

Fostul președinte al consiliului director din cadrul Timișoara 2021 consideră că orașul „are încă șanse ca acest proiect să fie o reușită în 2023, doar că asociația trebuie să rămână pe statutul ei, cu amendamentele care poate se impun, iar echipa de conducere, respectiv de implementare, trebuie să fie una deschisă spre transparență”.

„Este proiectul tuturor, indiferent cine este la primărie, acest proiect nu este al primăriei, ci este al orașului, al României, iar în dosarul de candidatură, cele trei mari entități, primăria, CJT și Ministerul Culturii au semnat și și-au declarat susținerea pentru acest proiect. Respect poziția domnului Robu și sprijinul pe care l-a acordat, dar nu sunt de acord cu implicarea în acest moment, când dorește să acapareze acest proiect care nu-i aparține. Dosarul de candidatură trebuie implementat de către asociație. Ministerul Culturii a dat Ordonanța 42 pentru finanțare multianuală. Către cine va da banii, spre asociație sau spre noua entitate? Schimbăm din nou legislația, doar pentru ambiția de a avea control, de a numi președintele onorific – directorul executiv? Nu se poate ca în statutul nou directorul executiv să facă parte din stabilirea strategiei de către membrii consiliului director. Directorul executiv este o persoană angajată care trebuie să dea răspunsuri și să execute deciziile consiliului director. Un angajat nu poate să vină și să dicteze, să aibă un vot alături de Primăria Timișoara, de Consiliul Județean Timiș, de Ministerul Culturii, de reprezentanții mediului cultural, al mediului economic”, a mai spus Rada, care a mărturisit că se va implica în continuare în viața culturală a orașului, chiar dacă nu mai face parte din Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.