Frumusețile de neratat de pe Clisura Dunării. Ce locuri mai puțin cunoscute...

Frumusețile de neratat de pe Clisura Dunării. Ce locuri mai puțin cunoscute puteți vizita

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1003345697">

Restricțiile de călătorie din acest an, în care petrecerea concediilor în străinătate a fost compromisă în bună parte de pandemie, i-au făcut pe mulți să caute alternative în țară, în bună măsură nu prea departe de casă, și să descopere multe locuri puțin cunoscute sau deloc, care, dacă ar fi îngrijite și puse în valoare, ar putea face ca turismul, mai ales cel rural, să devină o ocupație din ce în ce mai profitabilă și să atragă un număr tot mai mare de vizitatori.

Locurile în care se poate petrece mult timp în mijlocul naturii sunt printre cele mai căutate iar obiectivele turistice de interes le fac și mai atrăgătoare. Clisura Dunării a atras, de la începutul acestui an, peste 10.000 de turiști, majoritatea bănățeni, dar și din alte zone ale țării, pentru a petrece câteva zile pe malul Dunării dar și pentru a vizita locuri doar aici întâlnite, precum peisajul natural, satele cehești, insula Ostrov, morile de apă – câteva recent restaurate – stânca Baba Caia, insula Ostrov, gastronomia locală cu specific pescăresc și alte rarități sau unicate.

La Moldova Nouă a fost organizat în această vară și un seminar pentru ghizii locali, care au avut prilejul să afle de la omologii lor germani lucruri esențiale pe care aceștia trebuie să le cunoască, pentru a promova frumusețile zonei și serviciile pe care aceasta le oferă,  astfel încât turiștii să fie cât mai mulțumiți, dar unele proiecte comune, de mai mare anvergură, menite să promoveze turismul în clisură au fost temporar sistate, din cauza dificultăților pricinuite de virusul chinezesc.

O barcă unicat și o peșteră legendară

Comuna Berzasca din Clisura Dunării, unde a fost amenajat un complex lacustru care urmează să devină stațiune turistică de interes local, e disponibil pentru turiști, în condițiile în care există restricții care trebuie respectate. O noutate cu care se dorește atragerea acestora este o barcă unică în România, care nu se poate răsturna sau scufunda și poate merge chiar  pe sub apă, dar există și diverse alte oferte de divertisment.

Tot în zona clisurii, se află peștera cunoscută sub numele de „Gaura cu Muscă” de lângă localitatea Coronini, al cărei nume se trage de la o specie de muscă născută, potrivit legendei, dintr-un cap al unui balaur care locuia în peșteră. Acesta ar fi fost omorât de Iovan Iorgovan, un erou legendar din Evul Mediu care trăia pe aceste meleaguri. Drept răzbunare, balaurul s-a transformat într-o muscă numită columbacă, îmbolnăvind și omorând pe capete animalele oamenilor, dar care nu mai există în zilele noastre. Cum peștera atrage mulți turiști, câțiva voluntari au curățat bălăriile și mizeria adunate aici, pentru a permite accesul vizitatorilor.

Complex agroturistic la Sichevița

Nici comuna Sichevița nu se lasă mai prejos, și încearcă să atragă turiștii în complexul agroturistic construit aici, cu fonduri europene, dotat cu fermă de porci proprie, grădină de legume și livadă de fructe. Nu în ultimul rând, ciorba de pește gătită la Sichevița face o concurență serioasă celei din așezările de pe malul srbesc, care și-a câștigat deja o binemeritată faimă, căci în restaurantul pensiunii turiștii pot găsi mâncare tradițională românească, dar și sârbească. Complexul, aflat pe malul Dunării, dispune și de piscină, jacuzzi, un ponton pentru pescari sau pentru amatorii de plajă și de ambarcațiuni pentru agrement.

Centru cultural pentru sârbii bănățeni și viitorul paradis promis pe insula Ostrov

La Moldova Veche se lucrează la construirea unui centru cultural promis de Uniunea Sârbilor din România la cea de-a XVIII-a ediție a concursului gastronomic Ceaunul de Aur, pentru care s-au  alocat peste patru milioane de lei, acesta urmând să găzduiască manifestări cultural-artistice ale tinerilor sârbi din întreaga clisură. La viitorul centru, care va fi finalizat în următorii ani, vor putea fi organizate diverse spectacole, dar și alte întruniri și va fi asigurată cazarea pentru participanții veniți din alte localități. Acest centru dorește ca prin manifestările pe care le va găzdui, să contribuie la păstrarea obiceiurilor, tradițiilor și culturii celor aproximativ 3.500 de sârbi care trăiesc în zonă. Printre cele mai importante evenimente organizate de comunitatea sârbă se numără Ceaunul de Aur, marea sărbătoare „Schimbarea la Față” de la Baziaș, unde se află mănăstirea sârbească Sfântul Sava, precum și promovarea altor biserici și mănăstiri sârbești din zona Clisurii Dunării.

Insula Ostrov, aflată în dreptul localității Moldova Veche, a scăpat de deșertificare după ce exploatarea zăcămintelor de cupru și metale rare din zonă a fost sistată, și poate deveni un adevărat paradis. Pe insula cailor sălbatici mai pot fi văzute păsări iubitoare de apă precum cormoranul mare, stârcul roșu sau egreta neagră și o mulțime de alte rarități, care așteaptă să fie puse în valoare, spre încântarea turiștilor. Un studiu recent despre oportunitățile Ostrovului scoate în evidență potențialul turistic al zonei și s-au făcut primele demersuri pentru obținerea unei finanțări prin ADR Vest. Amenajările preconizate includ și patru puncte de observare de unde se va putea vedea întreaga zonă, precum și un mic port turistic.

Surse foto: caon.ro, expressdebanat.ro, primariaoravita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.